Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Život v ranom stredoveku predstavuje festival Utgard v Jasenovom

Na snímke účastníci tretieho ročníka festivalu včasného stredoveku a experimentálnej archeológie UTGARD 15. júla 2017 v Jasenovom pri Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Zlatým klincom programu je veľká bitka.

Jasenové 15. júla (TASR) – Život a boj vo včasnom stredoveku v  období od 9. do 11. storočia je nosnou témou tretieho ročníka festivalu včasného stredoveku a experimentálnej archeológie Utgard 2017, na ktorom sa dnes v Jasenovom v okrese Žilina zišlo 540 účinkujúcich z piatich krajín.

Podľa predsedu občianskeho združenia Utgardar a veliteľa slovenskej skupiny oživenej histórie Utgardar Martina Matejka je súčasťou programu napríklad súťaž o najkrajší ženský kostým, na ktorej predstavujú dievčiny vlastnoručne ušité kostýmy. "Pre deti máme súťaž o najhrozivejšieho bojovníka, ktorú hodnotí z detí vytvorená porota. Máme aj turnaje v dobovej lukostreľbe, kde využívame repliky nálezov lukov. Prestížnou záležitosťou sú turnaje jednotlivcov jeden na jedného, kde každú skupinu reprezentuje jeden z jej členov," povedal Matejko.



Zaujímavý je podľa neho turnaj o drevený most, postavený na zemi, na ktorom súperia proti sebe päťčlenné kluby. "Zlatým klincom programu je veľká bitka. Tento rok máme vo veľkej bitke takmer 300 bojovníkov, ktorí budú proti sebe bojovať v líniových formáciách na tri strety, pričom táto bitka nemá žiadny scenár. Samozrejme, sú vopred určené pravidlá, ktoré sú akceptované medzinárodne na všetkých podujatiach. Ide napríklad o zásahové plochy, kedy padnúť, a tak ďalej. Ale podotýkam, je to bez scenára a nikto nevie, či zvíťazí strana obrancov alebo strana nájazdníkov," podotkol Matejko.

Doplnil, že festival organizuje občianske združenie Utgardar, ktorého členovia sú zároveň aj členmi skupiny oživenej histórie Utgardar. "Pred tromi rokmi sme sa rozhodli zorganizovať festival včasného stredoveku, nakoľko sme na Slovensku pociťovali akúsi absenciu takýchto podujatí. Bolo by sebecké tvrdiť, že historické podujatia nie sú. Ale my sa konkretizujeme priamo na včasný stredovek, ktorý na Slovensku v poslednom období trošičku chýbal. Peknou iniciatívou štyroch slovenských skupín, ktoré rekonštruujú včasný stredovek - Utgardar, Herjan, Slavibor a Siváci, je založenie zväzu Varangoi," dodal Matejko.