Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zlaté Moravce zvažujú výstavbu nového letného kúpaliska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Vyrástlo by na mieste dnešného, ktoré bolo naposledy otvorené pre verejnosť v roku 2014. Odvtedy je pre zlý technický stav mimo prevádzky.

Zlaté Moravce 11. septembra (TASR) – Zlatomoravská radnica uvažuje o výstavbe nového kúpaliska, ktoré by vyrástlo na mieste dnešného. To bolo naposledy otvorené pre verejnosť v roku 2014. Odvtedy je pre zlý technický stav mimo prevádzky.

Podľa Mestského strediska kultúry a športu (MSKŠ), ktoré je správcom kúpaliska, je dôvodom jeho zlý technický stav. Ten je podľa magistrátu taký, že rekonštrukcia kúpaliska už nemala zmysel. "Aktuálny stav a aktuálna technológia kúpaliska nedovoľujú jeho prevádzkovanie," doplnila riaditeľka MSKŠ Simona Holubová.

Mesto sa pokúšalo dať celý areál kúpaliska do prenájmu podnikateľom. Ani jeden záujemca však neprejavil záujem. "Každý sa po obhliadke bazénov otočil na päte a od svojich zámerov upustil, nakoľko investícia do opráv by bola taká vysoká, že by sa viac oplatilo postaviť úplne nové kúpalisko," informoval mestský úrad.

Myšlienkou na výstavbu nového kúpaliska sa začal zaoberať aj magistrát, ktorý zvažuje dve alternatívy. Lacnejšia počíta iba s letnou prevádzkou, drahšia s celoročnou prevádzkou doplnenou o wellness. "Pri lacnejšom variante by bol na mieste pôvodného bazéna vybudovaný úplne nový. Išlo by o nerezovú vaňu s rôznymi kúpacími prvkami. Pod ňou by sa nachádzali moderné čistiace technológie. Drahší variant by v sebe zahŕňal i krytie bazéna na jeho celoročné využitie. Postavené by boli i ďalšie budovy, v ktorých by sídlil wellness a spa. Samozrejmosťou by bol vynovený areál s modernými hygienickými zariadeniami a priestormi na prezliekanie," vysvetlila Holubová.

Náklady na vybudovanie nového kúpaliska sú však pomerne vysoké. Podľa odhadov by výstavba lacnejšej alternatívy stála približne 1,2 milióna eur. "Pokiaľ sa na tom poslanci v budúcnosti zhodnú, tak to pôjde. Nebude to ale nejaká návratná investícia. Je nám jasné, že tie peniaze sa len zo vstupného nikdy nevrátia. Tu však ide o službu občanom. Bola by to teda investícia hlavne pre nich, aby sme ľuďom spríjemnili horúce letné mesiace," skonštatoval primátor Dušan Husár. Podľa jeho slov však zostane riešenie problému kúpaliska na pleciach až budúceho mestského zastupiteľstva, ktoré nastúpi po novembrových komunálnych voľbách.