Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Mestská nemocnica opäť rozhádala poslancov v Zlatých Moravciach

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Priamy predaj akcií Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce pravdepodobne skončí na generálnej prokuratúre.

Zlaté Moravce 4. decembra (TASR) – Priamy predaj akcií Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce pravdepodobne skončí na generálnej prokuratúre. Dôvodom je výsledok hlasovania poslancov o prevode 24 akcií nemocnice vo vlastníctve mesta formou priameho predaja. Poslanci na svojom zasadnutí odsúhlasili predaj akcií spoločnosti Agel SK, a.s., napriek tomu, že najvyššiu cenu za akcie ponúkla česká spoločnosť Hartenberg, s.r.o. Hlavná kontrolórka mesta Alžbeta Esterková upozornila, že hlasovanie poslancov je v rozpore so zákonom. "Ako občan podávam protest na generálnu prokuratúru na prešetrenie celého tohto kolotoča,“ reagoval jeden z miestnych aktivistov.

Mestská nemocnica v Zlatých Moravciach už dlhé roky predstavuje značnú finančnú záťaž pre mestský rozpočet. Jej dlh sa v súčasnosti vyšplhal na 1,2 milióna eur. Mesto sa dlhodobo usiluje nájsť investora, ktorý by prevádzkoval nemocnicu. Poslanci v lete pretransformovali nemocnicu z príspevkovej organizácie na akciovú spoločnosť, ktorej stopercentným vlastníkom je mesto. Akcie ponúkli na predaj formou priameho predaja, pričom investor kúpi akcie nemocnice od mesta, no mestu zostane majetok nemocnice, ktorý prenajme víťaznej firme. Podľa Esterkovej môže nová akciová spoločnosť začať fungovať od 1. januára 2017. „Máme rozhodnutie z vyššieho územného celku na poskytovanie zdravotnej starostlivosti od začiatku nového roka. Teraz pôjde zápis do obchodného registra, tým môžeme požiadať poisťovne o delimitáciu zmluvy na akciovú spoločnosť,“ povedala.

Do priameho predaja zaslali svoje ponuky dve firmy, Agel SK, a.s., a Hartenberg, s.r.o., pričom vyššiu cenu ponúkla česká eseročka. Poslanec Pavol Petrovič proti predaju akcií na základe vyššej ceny namietal s tým, že v záujme nemocnice a jej budúcnosti by mali poslanci zohľadniť aj iné kritériá, ako len cenu. Podporili ho aj poslanci Marta Balážová a Ján Adamec, podľa nich bola ponuka spoločnosti Agel SK výhodnejšia napriek tomu, že ponúkla nižšiu cenu. „Agel má po celom Slovensku fungujúce a ziskové nemocnice. Hartenberg predložil účtovnú uzávierku z Čiech, na Slovensku je to veľká neznáma a pre nich by sme boli pilotný projekt. Ja by som nešiel do toho rizika, ale hlasoval za to, čo je overené, zabehnuté,“ skonštatoval Adamec. Viceprimátor Marek Holub oponoval, že pre mesto je podstatné, kto ponúkne vyššiu sumu za akcie. „Pred pár mesiacmi sme sa modlili, aby sa našiel aspoň jeden uchádzač. Prihlásili sa dvaja a nastal s tým problém,“ povedal. „Mesto musí postupovať transparentne a musí určiť kritériá, ako bude vyberať víťaza. Kritérium nemôže byť stanovené až potom, keď sa otvoria obálky. V prípade priameho predaja je jediným kritériom cena za akcie, kto predloží najvyššiu ponuku, je víťaz. Ďalšie podmienky už sú predmetom rokovania mesta s investorom. Ak ste chceli inak stanoviť kritériá, mali ste ich upraviť. Ideálne by bolo vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, no k tej sa nepristúpilo,“ reagovala Esterková.

Poslanci napokon odsúhlasili prevod akcií nemocnice vo vlastníctve mesta formou priameho predaja spoločnosti Agel SK. Za tento predaj hlasovalo deväť poslancov, dvaja boli proti a štyria sa zdržali hlasovania. Za predaj akcií spoločnosti Hartenberg hlasovalo sedem poslancov, traja boli proti a piati sa zdržali hlasovania. Primátor Dušan Husár skonštatoval, že táto situácia je pre neho nová a nevie, či uznesenie podpíše.