Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zlaté Moravce rozdajú obyvateľom viac ako 2000 kompostérov

Kompostér, ilustračná snímka. Foto: www.metallmoebel24.de

Celkovo 2042 kompostérov s objemom štyristo litrov kúpilo mesto vďaka schválenému nenávratnému finančnému príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Zlaté Moravce 9. januára (TASR) – Zlatomoravská radnica začala rozdávať obyvateľom rodinných domov viac ako dve tisícky kompostérov. Pre každú domácnosť, bez ohľadu na počet jej členov, je určený jeden. Ako informoval magistrát, občania všetkých mestských častí si už môžu kompostéry preberať bezplatne v areáli Službytu.

Mesto začalo kompostéry vydávať ľuďom tesne pred Vianocami. Po prestávke počas sviatkov začalo opäť s ich distribúciou. "Kompostér si môže prevziať len osoba, ktorá je staršia ako 18 rokov na základe predloženia občianskeho preukazu a má vlastnícky vzťah k danej domácnosti," informovala radnica.

Celkovo 2042 kompostérov s objemom štyristo litrov kúpilo mesto vďaka schválenému nenávratnému finančnému príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Dotácia bola o výške 156.550 eur. Mesto projekt spolufinancuje piatimi percentami.

Samospráva chce projektom prispieť k znižovaniu produkcie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu v domácnostiach. Mesto Zlaté Moravce ročne vyprodukuje tento druh odpadu v objeme 854 ton. Vďaka kompostérom má byť toto číslo nižšie. "Zníži sa aj výskyt rôznych čiernych skládok a taktiež i náklady na vývoz biologicky rozložiteľného odpadu budú pre mesto nižšie," dodal primátor Dušan Husár.