Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zlatomoravecké múzeum predstaví tradičné spracovanie konopy na priadzu

Múzeum v Zlatých Moravciach. Foto: Facebook

Tradičné konope sa spracovávalo na priadzu počas zimného obdobia.

Zlaté Moravce 17. januára (TASR) – Do čias tradičného spracovania konope na priadzu sa vrátia návštevníci Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Výstava Zimné večery na dedine spolu s názornými ukážkami spracovania s použitím autentického náradia s manželmi Bielymi a speváckym súborom Briežok z Jedľových Kostolian sa uskutoční v priestoroch múzea vo štvrtok 25. januára.

Tradičné konope sa spracovávalo na priadzu počas zimného obdobia. „Konopu dnes nájdeme na poliach asi ťažko, no v minulosti sa pestovala bežne. Spôsob jej spracovania bol fyzicky i časovo náročný," skonštatovala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je aj Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Po dozretí sa konopa ručne vytrhala a po vysušení sa zbavovala semien obíjaním o kameň, koleso voza, či otĺkaním piestom.

Po zbavení semien sa byle zviazali do snopov, ktoré sa máčali v močidle, alebo sa rosili. Po usušení sa drevnatá časť byle odstraňovala trepaním na trlici, či lámačke. Takto upravené vlákna (kúdeľ) sa prečesávali cez hroty česáku alebo hrebeňa, čím sa rovnali, vyhládzali, triedili podľa dĺžky a zbavovali nežiaducich úlomkov. Spravidla sa to vykonávalo dva či tri razy. Dĺžka spracovanej kúdele určovala ďalší spôsob spracovania.