Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žltačka sa v okolí Brezna stále šíri ďalej

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami. Infikovaná osoba vylučuje vírusy stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena.


Brezno 28. októbra (TASR) – Žltačka v okrese Brezno sa síce pomaly, ale predsa len šíri ďalej. Epidemiológovia v tomto týždni zaznamenali dve nové ochorenia na žltačku typu A (VHA). Za posledné týždne je to už spolu 23 prípadov. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Ide o dieťa, žiaka základnej školy a dospelú ženu. Sú to pacienti z rôznych lokalít okresu. Kontakty boli zabezpečené, okrem očkovania proti VHA, boli aj riadne poučení, čo sa týka zvýšených hygienických opatrení, hlavne spôsobu a frekvencie umývania rúk. Vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu, ktorá je 14 až 50 dní, epidemiológovia predpokladajú sporadický výskyt ďalších prípadov ochorenia na VHA. V epidemiologickom šetrení naďalej pokračujeme," dodala Tolnayová.

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami. Infikovaná osoba vylučuje vírusy stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena. Ochorenie prebieha zvyčajne akútne. To znamená, že sa náhle začne, ale tiež väčšinou úspešne celkom odznie. Akútny zápal pečene sa často javí ako bežná chrípka. Ľudia môžu trpieť zvýšenou teplotou, bolesťami svalov a kĺbov, nevoľnosťou, zvracaním či nechutenstvom. U niektorých chorých sa objaví charakteristické žlté sfarbenie kože a očného bielka. Diagnózu stanoví lekár na základe celkového vyšetrenia a krvných testov.

Podľa Tolnayovej účinnou formou ochrany je očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní. Je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len v prípade, že osoba bola v kontakte s chorým alebo podozrivým z ochorenia na VHA.