Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestá a obce sa pripravujú na zákon o eGovernmente v praxi

Foto: zmos.sk

Združenie miest a obcí Slovenska poukázalo na množstvo technicky aj finančne náročných úloh a spôsoby riešenia.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Orgány verejnej správy, vrátane miest a obcí, čakajú od 1. novembra nové povinnosti, ktoré sa týkajú celkovej elektronickej komunikácie. Zmeny po uplynutí trojročnej prechodnej doby prináša zákon o eGovernmente. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) poukazuje na množstvo technicky aj finančne náročných úloh a spôsoby riešenia.

Zákon o eGovernmente vymedzuje potrebné základné skutočnosti súvisiace s elektronizáciou verejnej správy a so zavádzaním elektronických služieb. Jeho cieľom je dosiahnuť úplnú elektronizáciu verejnej moci, a to tak, že nebude potrebný osobný alebo listinný kontakt. "V praxi to znamená, že každé úradné podanie, napríklad návrh, oznámenie či úhrada poplatkov, rozhodnutie a jeho doručenie, bude vykonané a doručené len elektronicky," zdôraznil výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška.

Každý orgán verejnej moci, právnické osoby a občania budú mať pre tento účel zriadenú vlastnú elektronickú schránku na doručovanie dokumentov. Do tejto schránky bude možné doručovať dokumenty s rovnakou dôležitosťou a účinkami, ako pri ich doručovaní v listinnej podobe. Počas prvých troch rokov účinnosti zákona bolo uplatňované prechodné obdobie, ktoré znamenalo, že si orgány verejnej moci nemuseli plniť povinnosť vykonávať verejnú moc elektronicky, ak im to neumožňujú technické podmienky a mali právo postupovať len podľa osobitných predpisov. "Toto prechodné obdobie končí v zmysle platného znenia zákona dňom 1. novembra 2016. Počnúc týmto dňom musí celá verejná správa zabezpečovať výkon verejnej moci v plnom rozsahu spomínaného zákona," zdôraznil Muška.

Podľa jeho slov je efektívnym riešením úloh vyplývajúcich zo zákona ponuka Informačného systému dátového centra obcí ako nadrezortného informačného systému verejnej správy. Správcom dátového centra je záujmové združenie právnických osôb DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska, ktorého zakladateľmi sú ministerstvo financií a ZMOS. "Považujeme za vhodné využiť vybudované Dátové centrum obcí a miest (DCOM) a ponúknuť jeho vybrané funkcionality tak, aby sme aj ďalším potenciálnym záujemcom zo skupiny približne 1340 obcí poskytli nástroje na zabezpečenie svojich zákonných povinností v oblasti eGovernmentu. Súčasne je potrebné riešiť aj ďalší okruh problémov súvisiaci s kvalitou internetového pripojenia, ktoré je dôležité v prvej fáze dobudovať tak, aby bolo reálne kvalitné – vysokorýchlostné a širokopásmové pripojenie pre všetky obce na Slovensku a v druhej fáze ho rozšíriť do domácností, aby občan mohol využívať elektronické služby z domu," vysvetlil Muška.

ZMOS zároveň upozorňuje, že za neplnenie tohto zákona hrozí pokuta od 1000 eur do 25.000 eur, a to aj opakovane. Sankcia bude vyrubená správcovi informačného systému verejnej správy, ktorý poruší svoju zákonnú povinnosť, a teda neumožní plnohodnotnú elektronickú komunikáciu s verejnosťou v súlade s ustanoveniami zákona.

TASR informovala Kancelária ZMOS.