Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Známe krupinské pivnice sa opäť otvoria návštevníkom

Na archívnej snímke z 29. marca 2021 pivnice vytesané v tufových skalách zo 17. storočia v okrese Krupina. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ako uvádza mesto na svojej stránke, krupinské pivnice vznikli sekaním do tufového podložia v minulých storočiach a postupne dosiahli rozsiahle rozmery.

Krupina 25. marca (TASR) – Na prechádzku podzemím Krupiny, prvú v tomto roku, pozýva mesto Krupina – Múzeum Andreja Sládkoviča a združenie Podzemie Krupiny. Známe krupinské pivnice sa pre návštevníkov otvoria v sobotu (26. 3.) o 14.00 h.

Ako informuje mesto, otvorenie sa uskutoční v Múzeu A. Sládkoviča a následnou bude vernisáž obrazov Marty Štrbkovej. O 16.00 h predstavia v pivnici na Partizánskej ulicu novú publikáciu Podzemie Krupiny. Od 17.00 h sa v podzemí Špeciálnej základnej školy uskutoční prezentácia tamojších základných škôl. Prehliadky krupinských pivníc sa uskutočnia aj v nedeľu (27. 3.) od 14.00 h.

Ako uvádza mesto na svojej stránke, krupinské pivnice vznikli sekaním do tufového podložia v minulých storočiach a postupne dosiahli rozsiahle rozmery. Pivnice sú takmer pod každým domom v starom meste. Ich pôvod sa hľadal aj v možnej baníckej činnosti obyvateľov, pravdepodobnejšie však je, že boli určené na skladovanie potravín a iných zásob. Pivnice slúžili aj na uskladnenie vína, s ktorým Krupinčania obchodovali.