Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Zničené historické studničky v bratislavských lesoch sa zachraňujú

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vznik historických lesných studničiek sa podľa slov združenia Iniciatíva Naše Karpaty datuje do roku 1898, keď vznikli aj dve pešie korzá popri Vydrici.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Zničené historické studničky v bratislavských lesoch sa postupne zachraňujú. TASR o tom informovalo občianske združenie Iniciatíva Naše Karpaty s tým, že v tomto roku sa im podarilo vďaka reštaurátorovi zachrániť dve studničky.

"Prvou je záhadná kamenná studnička nad rybníkom Sŕnie, ktorej sa dochoval len časť názvu končiaci písmenami 'AL', a tak nevieme, po kom bola studnička pomenovaná. Druhou studničkou je János Forráš, známa ako Jánov prameň," ozrejmilo združenie. Podľa ich slov bola druhá studnička tiež vo veľmi zlom stave. Teraz je postavená na novo a zlomený nápis profesionálne zreštaurovaný.

"Bratislavské lesy majú okrem prírodných krás aj obrovské množstvo historických tajomstiev. Práve staré vzácne studničky považujeme za skrytý poklad bratislavského lesoparku," povedal člen občianskeho združenia Jakub Mrva. Vznik historických lesných studničiek sa podľa slov združenia datuje do roku 1898, keď vznikli aj dve pešie korzá popri Vydrici.

Viaceré z nich boli podľa iniciatívy zničené pri výstavbe asfaltových ciest či vodárenských objektov. "Tie zostávajúce postupne chátrali, rozpadali sa a strácali v lese," dodala. Priblížila, že prvú studničku Gizella Forrás obnovili Mestské lesy. "My sme zachránili v hodine dvanástej poničenú studničku Stefania Forrás," dodala.

Občianske združenie podotklo, že napriek tomu, že mnohé studničky definitívne zanikli, sa im podarilo vďaka historickým mapám identifikovať minimálne päť, ktoré sú čiastočne zachované alebo spod lístia vykopali ich torzo.