Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Návrh na zníženie počtu mestských poslancov v Nitre neprešiel

Mestský úrad v Nitre, archívna snímka. Foto: Teraz.sk

Oprávnení voliči tak budú v Nitre opäť voliť 31 zástupcov, pričom na jedného poslanca bude v priemere pripadať 2542 obyvateľov.

Nitra 11. augusta (TASR) - V jesenných komunálnych voľbách budú voliči v Nitre voliť rovnaký počet poslancov ako doposiaľ. Návrh na zníženie počtu členov zastupiteľstva neprešiel. V budúcom mestskom parlamente tak bude opäť sedieť 31 poslancov, ktorí budú zastupovať občanov zo siedmich volebných obvodov.

Na základe počtu obyvateľov Nitry môže mať tunajšie zastupiteľstvo 19 až 31 členov. Podľa mestského poslanca Miloša Dovičoviča je súčasný 31-členný zbor príliš veľký. Na mimoriadnom augustovom rokovaní preto navrhol, aby sa pri nastávajúcich voľbách znížil počet poslancov na 24. „Perspektívne by to mohlo viesť k tomu, že obyvatelia budú viac motivovaní ísť k voľbám, kde rozhodnú so znalosťou a zainteresovanosťou o tom, kto ich bude v mestskom zastupiteľstve reprezentovať. Preto som navrhol zníženie počtu poslancov pri zachovaní súčasných volebných obvodov,“ vysvetlil Dovičovič.

Viacerí poslanci súhlasili s názorom, že o celkovom počte členov zastupiteľstva i v jednotlivých mestských častiach treba diskutovať a prispôsobiť ich skutočným potrebám. „Dnes tieto naše počty nereflektujú problémy v rôznych častiach mesta. To, že počet poslancov odráža počet obyvateľov, je jedna vec, ale treba to rozdeliť na drobné. Pretože je iné zastupovať 30.000 ľudí, ktorí žijú usporiadaným životom, a iné je zastupovať menšinu, menší počet obyvateľov, ktorí majú oveľa viac rôznych problémov. Je to prácnejšie a zložitejšie,“ zdôraznil mestský poslanec Miroslav Gut.

Väčšina členov zastupiteľstva však zastávala názor, že meniť počty poslancov bez predchádzajúcej diskusie nie je správne. „Je to naozaj veľmi citlivá téma a myslím si, že pár mesiacov pred voľbami sa asi ťažko zhodneme na nejakej zmene. Náš klub sa týmto problémom viackrát zapodieval a zníženie počtu poslancov pre nás nie je problém. Ale treba to prediskutovať v poslaneckých kluboch a ten návrh urobiť tak, aby to spravodlivo odrážalo realitu v jednotlivých volebných obvodoch,“ skonštatoval Peter Oremus z Klubu nezávislých poslancov. „Toto nie je reálne, neboli žiadne grémiá, neboli žiadne debaty medzi poslancami. Keby sa uskutočnili, tak nepoviem nič, ale teraz podať takýto návrh je podľa mňa smiešne,“ skonštatovala poslankyňa Renáta Kolenčíková.

Oprávnení voliči tak budú v Nitre opäť voliť 31 zástupcov, pričom na jedného poslanca bude v priemere pripadať 2542 obyvateľov. Najviac, 3102, to bude vo volebnom obvode Zobor a Dražovce a najmenej, 2342, na sídlisku Klokočina.