Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

ŽNO Prešov vytvorila v komunitnom centre miesto pre desať utečencov

Na archívnej snímke utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

V centre je vytvorených desať provizórnych miest na prespanie. Utečencom je k dispozícii malá kuchyňa, zabezpečené sú základné potraviny.

Prešov 4. marca (TASR) - Do pomoci utečencom z Ukrajiny sa zapojila aj Židovská náboženská obec (ŽNO) Prešov. V priestoroch svojho komunitného centra vytvorila možnosť dočasného záchytného ubytovania s kapacitou pre desať osôb, ktoré museli pred vojnovým konfliktom utiecť zo svojich domovov.

"Keďže všetci pochádzame z rodín, ktorých rodičia prežili druhú svetovú vojnu, a vieme, aké to malo následky aj na ďalšie generácie, tak chceme pomôcť najmä tým najslabším, teda matkám s deťmi. Pomoc poskytujú ľudia, ktorí sú dobrovoľníci, ktorí chcú pomáhať," vysvetlila predsedníčka ŽNO Prešov Margita Eckhausová.

V centre je vytvorených desať provizórnych miest na prespanie. Utečencom je k dispozícii malá kuchyňa, zabezpečené sú základné potraviny. K dispozícii je internetové pripojenie, ako aj služby lekára a zdravotnej sestry pôsobiacich v centre.

"Naše poďakovanie patrí OZ Barlička, ktoré zabezpečilo matrace, obliečky, uteráky a všetky potrebné veci. Postupne v priebehu ďalších dní sa kolektív ŽNO postaral o vypratanie priestorov a ich prípravu na príchod prvých utečencov. Členovia obce a ďalší dobrovoľníci sa takisto postarali o dodávku všetkých nevyhnutných vecí a pripravili balíčky, ktoré obsahujú základné hygienické a potravinové potreby," doplnila Eckhausová.

Pomoc s poskytnutím priestorov ponúkli členovia obce napríklad aj Prešovskej univerzite v Prešove pre rodiny jej študentov a lektorov. Doba poskytovania pomoci nie je obmedzená.