Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Znovuzatvorenie skládky v L.Mikuláši by mali spustiť v 1. polroku 2023

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Hovorkyňa Viktória Čapčíková uviedla, že problém s priesakmi eviduje mesto už od roku 2015.

Liptovský Mikuláš 2. marca (TASR) – Zhotoviteľ opätovného uzatvorenia pretekajúcej skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube by mal byť známy do 20. apríla. Práce by sa tak mali začať ešte v prvom polroku 2023. Potvrdila ho hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Dodala, že problém s priesakmi eviduje mesto už od roku 2015. "Ich dôvodom je neodborné a predčasné uzatvorenie skládky v roku 2014, poukazujú na to výsledky kontrol Slovenskej inšpekcie životného prostredia a prieskumy," uviedla hovorkyňa.

Tesniaca vrstva na skládke je podľa Čapčíkovej ako celok nefunkčná. Preto nie je možná jej oprava a na celom povrchu sa musí vybudovať nová funkčná tesniaca vrstva. "Nové zakrytie skládky zabezpečí, že do nej nebudú natekať dažďové vody, z ktorých sa premývaním odpadu stáva škodlivá priesaková kvapalina," vysvetlila.

Za uplynulý mesiac vyviezli cisterny Liptovskej vodárenskej spoločnosti z deravej skládky takmer 900 kubických metrov priesakovej kvapaliny. Mesto to stálo 8000 eur.