Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Zo skládky v Starej Turej vyvezú tony zeminy,sanácia bude stáť milióny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Cieľom sanácie je okrem odťaženia zeminy aj obmedzenie plošného a priestorového šírenia znečisťujúcich látok v podzemnej vode, pôde a horninovom prostredí.

Bratislava 16. júna (TASR) - Zo skládky komunálneho odpadu Drahý vrch v Starej Turej vyvezú približne 8000 kubických metrov kontaminovanej zeminy a galvanického kalu. Následne ich zneškodnia. Sanácia envirozáťaže bude stáť viac ako 5,62 milióna eur. Vykonajú ju firmy HES-COMGEO a MM Revital. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, ktorú uzavrelo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Cieľom sanácie je okrem odťaženia zeminy aj obmedzenie plošného a priestorového šírenia znečisťujúcich látok v podzemnej vode, pôde a horninovom prostredí. "Taktiež aj odstránenie kontaminácie alebo zníženie koncentrácie znečisťujúcich látok v znečistenej podzemnej vode, pôde a horninovom prostredí na úroveň akceptovateľného rizika s ohľadom na súčasné a budúce využitie územia, ako aj rekultivácia sanovanej lokality," priblížil pre TASR hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

Bývalá skládka odpadov sa nachádza v blízkosti kóty Drahý vrch. Zdrojom znečistenia sú kaly uložené v tejto skládke. V súčasnosti sa územie s kalom nevyužíva a je zarastené. "Výsledky prieskumných prác naznačujú, že kvalita podzemnej vody priameho podložia môže byť do istej miery ovplyvnená priesakmi výluhov z odpadov," poukázalo MŽP.

Na sanáciu sa podľa envirorezortu využijú eurofondy z Operačného programu Kvalita životného prostredia a z Programu Slovensko.