Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

Zosuvy svahov v Prievidzi sa nezastavili

Samospráva mesta Prievidza vyhlásila 3. júna 2013 v časti mesta Veľká Lehôtka mimoriadnu situáciu. Dôvodom je zosuv pôdy. Foto: TASR

Mesto čaká na výsledky prieskumu.

Prievidza 3. júla (TASR) - Napriek relatívne suchému počasiu bez zrážok sa zosuvy svahov v mestských častiach Prievidze Veľká Lehôtka a Hradec nezastavili. Pre TASR to potvrdil hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje s tým, že mimoriadna situácia v spomínaných lokalitách naďalej trvá a aké ďalšie kroky bude musieť mesto v súvislosti so zosuvmi podniknúť, ukážu až výsledky geologického prieskumu.

"Dôkazy pohybu svahov vo Veľkej Lehôtke a Hradci sú na sadrových značkách, ktoré boli urobené na rodinných domoch v kritických lokalitách. Na značkách sú totiž praskliny," vysvetlil Ďureje.

Súkromná firma, ktorú si mesto najalo na vykonanie geologického prieskumu, zrealizovala v uplynulých dvoch týždňoch na zosúvajúcich sa svahoch celkovo 20 geologických vrtov. Podľa slov Ďurejeho odborníci z firmy posúdia, čo spôsobuje zosuvy a navrhnú aj sanačné opatrenia. "Výsledky by mali byť známe v priebehu dvoch až troch týždňov. Až po získaní týchto odborných záverov budeme vedieť ako ďalej postupovať," vysvetlil.

Výsledky geologického prieskumu by mali tiež rozhodnúť, či sa obyvatelia z ohrozených domov nebudú musieť vysťahovať. "V tomto prípade máme pre obyvateľov zabezpečené náhradné ubytovanie v štyroch bytoch na Ulici Falešníka v Prievidzi," objasnil Ďureje s tým, že staršia pani z najviac ohrozeného domu vo Veľkej Lehôtke už býva v zariadení pre seniorov. "Ponúkli sme jej túto možnosť a sme radi, že ju prijala. Zároveň dúfame, že sa ďalší obyvatelia nebudú musieť zo svojich príbytkov vysťahovať. Ak áno, mesto im bude určite nápomocné," zdôraznil.

Samospráva Prievidze zaplatila za geologický prieskum 28.000 eur, prostriedky použila z rezervného fondu mesta. Podľa slov Ďurejeho samospráva verí, že jej štát geologický prieskum preplatí. "V zákone je totiž dané, že prieskum nám štát môže, ale nemusí preplatiť. Dúfame však, že štát vyjde v ústrety svojim občanom," uzavrel.

Mimoriadnu situáciu pre zosúvajúce sa svahy vyhlásila začiatkom júna primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková vo Veľkej Lehôtke na Podhorskej a Remeselníckej ulici, v Hradci na Pavlovskej ulici a na ulici Na Stanište. Obyvatelia na týchto uliciach majú na svojich domoch popraskané múry, posunuté a zdvihnuté chodníky, múriky, ploty a terasy.