Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

FOTO: Zraneného zubra sa podarilo po mesiacoch odchytiť

Na snímke samec zubra hrivnatého. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ešte vlani na jeseň ho zrazilo auto.


Snina 21. marca (TASR) – Do opatery zverolekárov v Snine sa dostal zranený zubor. Ešte vlani na jeseň ho zrazilo auto. Zviera bolo súčasťou stáda, ktoré sa dostalo do Národného parku (NP) Poloniny z územia Poľska.

"Dôvodom na odchyt zubra a jeho premiestnenie do Animoterapeuticko-jazdeckého centra Snina bolo, že po zrážke s autom zrejme v októbri minulého roka, došlo k poraneniu jeho pravej panvovej končatiny. Na základe pozorovaní sa zistilo, že zviera postupne chradne, takže s tým bolo potrebné niečo urobiť," informoval TASR veterinárny lekár Vladislav Juško.

Zranené zviera sa mu podarilo odchytiť spolu s pracovníkmi Správy Národného parku Poloniny. Úspešní boli až po niekoľkých pokusoch. Stádo je vďaka obojkom monitorované prostredníctvom GPS signálu, no odchytiť zubra nie je jednoduché. Mohutní jedinci sa paradoxne pohybujú veľmi rýchlo, navyše v členitom a často aj zarastenom teréne. So zotmením sú podmienky na odchyt ešte ťažšie, čo sa potvrdilo aj v prípade zraneného zubra z Polonín.

Zviera má pravdepodobne poškodenú stehennú kosť, nie je vylúčené ani zranenie kolena. "Po jeho odchyte sme mu nerobili röntgenologické vyšetrenia, lebo bol veľmi slabý. Aj v súčasnej dobe je stále veľmi vychudnutý hoci prijíma potravu, stále žerie, no z pohľadu výživového stavu na tom nie je najlepšie. Takže uvidíme ako sa to bude vyvíjať. Nechceme pristúpiť k narkóze za účelom röntgenu, lebo si myslím, že by to mohlo byť záťažou pre organizmus, možno aj letálne pre toto zviera," zdôraznil Juško.

Zubor je podľa odhadov oproti normálu chudší o 100 kilogramov (kg). V súčasnosti váži približne 500 kg. "Je to mladý býk, takže v jeho prípade môže ísť váha pokojne hore aj o 200 kg," myslí si veterinár. Zviera dostalo po odchyte antibiotickú liečbu, v súčasnosti mu do stravy pridávajú vitamíny, minerálne látky a probiotiká. Zranený samec by sa mal zotavovať v Snine približne šesť mesiacov. Pri jeho liečbe konzultuje slovenská strana postup s odborníkmi z Poľska.

Zmienené zviera k nám prešlo od severných susedov, keď bolo ešte v dobrej kondícii, spolu s ďalšími jedincami. Stádo tvorili naposledy tri býky a dve samice, ktoré premiestnili do Poľska z územia Švédska. NP Poloniny je jediným miestom na Slovensku, kde žijú zubry hrivnaté vo voľnej prírode. Park obýva okrem zmieneného stáda, ešte ďalších približne 30 jedincov.