Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Zrážka so zvieraťom zapríčinila 12 dopravných nehôd v BSK

Zrážka so zvieraťom v priebehu prvých desiatich mesiacov tohto roku bola príčinou dopravnej nehody v Bratislavskom kraji celkom 12-krát. Na snímke usmrtený srnec. Foto: Polícia

Na vyplašenie zvieraťa na ceste nepoužívajte svetlomety, zviera by mohlo ostať paralyzovane stáť. Na vyplašenie použite radšej klaksón.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Zrážka so zvieraťom v priebehu prvých desiatich mesiacov tohto roku bola príčinou dopravnej nehody v Bratislavskom kraji celkom 12-krát. V minulom roku bolo takýchto nehôd celkom 25. Napriek tomuto poklesu bratislavská krajská polícia upozorňuje na riziko, ktoré títo nechcení "účastníci" cestnej premávky predstavujú pre vodičov v tomto ročnom období.

"Časť lesnej zveri je aktívna v nočných a večerných hodinách, kedy sa môže zvýšiť aj jej výskyt na komunikácii. Znížená viditeľnosť v jesenných mesiacoch zvyšuje preto riziko, že zviera uvidíte v poslednej chvíli. V takomto prípade nepoužívajte na vyplašenie svetlomety. Zviera by mohlo zostať paralyzovane stáť. Na vyplašenie zvieraťa použite radšej klaksón," radí policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

V podobnej situácii je podľa nej potrebné pamätať aj na to, že za jedným zvieraťom prechádzajúcim cez cestu, môžu nasledovať ďalšie. Tomu treba prispôsobiť aj rýchlosť na celom rizikovom úseku. Pamätať podľa polície treba aj na to, že k stretu so zvieraťom nemusí dôjsť len v okrajových častiach mesta alebo v blízkosti lesa. "V druhom a štvrtom bratislavskom okrese evidujeme taktiež nehody a škodové udalosti, pri ktorých došlo k stretu so zvieraťom," podotkla Hrášková.

V prípade, že sa vodič zrazí so zvieraťom, nemal by s mŕtvym zvieraťom manipulovať. Oprávnenie na to majú len osoby z príslušného poľovného združenia.