Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Vynovené priestory v Poprade poslúžia ako startup centrum a inkubátor

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Inkubátor a startup centrum budú orientované na tri základné oblasti, a to na energetiku, vzdelávanie a cestovný ruch. Priestor bude slúžiť približne pre 30 ľudí.

Poprad 9. augusta (TASR) – Startup centrum a inkubátor pre mladých ľudí v Poprade budú sídliť v zrekonštruovaných priestoroch. Vynovených je približne 240 štvorcových metrov priestorov na najvyššom poschodí budovy Reduty.

"Program rozvoja mesta Poprad, ktorý sme prijali ešte minulý rok, predpokladal, že mesto vytvorí priestorové podmienky pre startup centrum a inkubátor, aby mladí ľudia mali kde tvoriť a realizovať svoje nápady. Poprad je spádovou oblasťou. V podstate od Braniska po Ružomberok a na juhu po Rožňavu nie je takéto centrum," povedal viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Ako doplnil, v tejto oblasti žije okolo 450.000 ľudí. "Toto je jedna z možností, ako mladých ľudí dlhodobo udržať v meste, aby tu tvorili a zakladali svoje firmy predovšetkým v oblastiach informačných a moderných technológií," uviedol.

Inkubátor a startup centrum budú orientované na tri základné oblasti, a to na energetiku, vzdelávanie a cestovný ruch. Priestor bude slúžiť približne pre 30 ľudí. V rámci neho budú môcť využiť služby, ako je mentoring, marketing, vzdelávanie, právne a ekonomické poradenstvo, pričom za tieto služby nebudú musieť platiť.

"Priestory budú otvorené pre každého, ale prioritne pre mladých, hoci so svojím startup nápadom či produktom môžu prísť aj starší. Je to projekt pre každého," vysvetlil viceprimátor. Spustenie startupového centra je naplánované na jeseň.

Primátor Popradu Jozef Švagerko je presvedčený, že tento projekt bude pre mesto prínosom. "Náklady na rekonštrukciu dosiahli 47.000 eur a verím, že boli zmysluplne využité. Vznikli ďalšie mestské priestory, ktoré vieme využiť v prospech mladých ľudí, sústrediť talenty z celého regiónu, ktoré študovali inde, ale vedia sa vrátiť do Popradu a pracovať v prospech nášho mesta," uzavrel.