Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Zrekonštruovaný drevený kostol sv. Juraja začal opäť slúžiť verejnosti

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kostol sv. Juraja patrí historicky i architektúrou medzi skvosty slovenského národa.

Trnové 29. apríla (TASR) – Zrekonštruovaný rímskokatolícky drevený kostol svätého Juraja v Žiline – Trnovom, ktorý je najzápadnejšou drevenou sakrálnou stavbou na Slovensku, začne po dnešnom posvätení žilinským diecéznym biskupom Tomášom Galisom opäť slúžiť verejnosti.

Na zrekonštruovanom drevenom kostole, postavenom okolo roku 1615, odhalili po jeho posvätení pamätnú tabuľu predseda vlády SR Robert Fico, žilinský diecézny biskup Tomáš Galis, predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár a primátor Žiliny Igor Choma.

Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Premiér po odhalení pamätnej tabule pripomenul, že predseda ŽSK požiadal o podporu rekonštrukcie slovenskú vládu v roku 2009. „Na výjazdovom zasadnutí v Poprade sme rozhodli o príspevku z rezervy viac ako 1 milión eur. J. Blanár ma postupne informoval o rekonštrukcii a som rád, že najzápadnejšie postavený drevený kostolík na Slovensku získal takúto nádhernú podobu. Každý, kto sem príde, musí oceniť nielen kvalitu práce, ale najmä kus histórie, ktorú sme zachovali,“ skonštatoval Fico.

Žilinský diecézny biskup zdôraznil, že kostol sv. Juraja patrí historicky i architektúrou medzi skvosty slovenského národa.
Foto: TASR/AP

„Do dnešného dňa sa zachoval práve životaschopnosťou ľudu a verím, že životaschopnosť, keď ju bude znovu čerpať v kostole, ponesie aj ďalej. Stavba je vždy len výrazom toho, že boží ľud nechce zostať sám. Ale potrebuje toho, ktorý ho zvnútra formuje, zvnútra mu dodáva silu, aby vedel zvládať všetky životné situácie. A tak aj žičím všetkým, ktorí sú tu, ale aj všetkým, ktorí do tohto chrámu budú prichádzať, aby odtiaľto išli naozaj nabití, plní dobra a požehnania. Aby ho potom priniesli všetkým, ku ktorým prídu,“ povedal Galis.

Komplexná obnova kostola sv. Juraja sa podľa riaditeľa Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Žiline Miloša Dudáša zrealizovala na veľmi dobrej remeselnej i stavebnej úrovni.

Tu bude player



„Stavebné práce boli veľmi komplikované. Celý kostol sa musel rozobrať, jeho konštrukcia preniesť do dielní realizátorov, kde sa poškodené časti vymenili. Z pôvodnej zrubovej konštrukcie kostola je zachovaných asi 80 percent. Takže aj z hľadiska pamiatkovej obnovy to hodnotím veľmi kladne. Archeologický výskum dokázal, že súčasný kostol postavili okolo roku 1615 na mieste staršieho dreveného kostola, postavenom pravdepodobne okolo roku 1500, ktorý zhorel,“ uviedol Dudáš.

Tu bude player




Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Drevený kostol sv. Juraja sa nachádza v žilinskej mestskej časti Trnové uprostred cintorína.

„Vybudovali ho pravdepodobne podľa vzoru kostolíka, ktorý sa nachádzal v Zábreží na Orave. Celý bol postavený z dreva a bez jediného železného klinca. Do roku 1994, kedy v Trnovom dokončili nový murovaný kostol, sa v ňom pravidelne slúžili bohoslužby. Barokový oltár pochádzajúci z prvej tretiny 18. storočia zdobila ústredná plastika sv. Juraja, ktorá je dnes z bezpečnostných dôvodov uložená v priestoroch farského úradu. Nedávny reštaurátorsky výskum potvrdil, že maľovaný strop, ktorý sa nachádzal vo svätyni, nie je pôvodný, ale bol do kostola vložený dodatočne z iného objektu a je zhruba o 100 rokov starší ako kostol,“ dodal hovorca ŽSK Peter Kubica.