Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestský úrad v Liptovskom Mikuláši dokončili, je energeticky úsporný

Na snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Foto: TASR- Andrej Galica

Rekonštrukcia pozostávala zo zateplenia obvodového a strešného plášťa či výmeny okien a dverí.

Liptovský Mikuláš 14. júna (TASR) - Zrekonštruovanú energeticky efektívnu budovu Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši odovzdajú do užívania počas tohtoročných Stoličných dní. Tradičné podujatie zaplní uličky centrálnej liptovskomikulášskej pešej zóny už v závere tohto týždňa.

"Ide o jeden z prvých dokončených projektov na zníženie energetickej náročnosti verejných budov v takomto rozsahu na Slovensku," povedal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Náklady na obnovu mestského úradu predstavujú dva milióny eur, z toho nenávratné finančné prostriedky z fondov Európskej únie tvoria 95 percent investície. Radnica vďaka projektu ročne ušetrí viac ako 100.000 eur.

Rekonštrukcia pozostávala zo zateplenia obvodového a strešného plášťa či výmeny okien a dverí. "Na streche sme tiež osadili fotovoltické panely a zmodernizovali sme osvetlenie. Významným merateľným ukazovateľom projektu je dosiahnutie zníženia spotreby energie o 52 percent," doplnil Blcháč s tým, že tým magistrát zároveň dosiahne zníženie emisií skleníkových plynov.

Stavebné úpravy podľa liptovskomikulášskeho primátora zvyšujú tepelnú pohodu a stabilitu interiéru a nová tepelnoizolačná vrstva tvorí ochranný pancier všetkých nosných konštrukcií, ktoré boli 30 rokov nepriaznivo namáhané teplotnými rozdielmi a poveternostnými vplyvmi. "Okrem eliminácie nežiaducich a zdraviu škodlivých plesní to v praxi znamená, že pocitovo získame približne jeden až dva stupne Celzia, čo pri výpočtovej podlahovej ploche vyše 7000 štvorcových metrov nie je zanedbateľné," ozrejmil.

Slávnostné odovzdanie zrekonštruovaného mestského úradu do užívania sa uskutoční v piatok 16. júna o 14.15 h pred budovou úradu.