Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Mapa minerálnych prameňov okresu Prešov je už v tlači

Mesto Prešov Foto: TASR/Milan Kapusta

V Prešovskom okrese je evidovaných 71 minerálnych prameňov, ktoré sa nachádzajú v 20 obciach a mestách.

Prešov 21. augusta (TASR) – V Prešovskom okrese je evidovaných 71 minerálnych prameňov, ktoré sa nachádzajú v 20 obciach a mestách. Z celkového počtu je 27 voľne prístupných, ktoré sa vyskytujú v katastroch 11 obcí. Ide o úplne čerstvé výsledky, ku ktorým sa dopracovalo Občianske združenie (OZ) Živá Zem vďaka projektu Spoznajte minerálne pramene okresu Prešov. Jedným z výstupov bude mapa minerálnych prameňov, ktorá je už v tlači a do konca augusta ju budú mať aktivisti k dispozícii. Zverejnia ju aj v digitálnej podobe na webstránke združenia www.zivavoda.sk. Pre TASR to uviedol štatutárny zástupca OZ Štefan Adamčík. Projekt finančne podporila sumou 2.000 eur Komunitná nadácia Veľký Šariš prostredníctvom programu Šariš ľuďom.

Na území prešovského okresu sa nachádzajú pramene s rozmanitou chuťou a vôňou, čo je podľa Adamčíka jeho veľkou výhodou. Niektoré sú kyslé, iné prechádzajú do vajcovitých chutí a zápachu. Vystihujú to aj niektoré ich názvy ako Kvašná voda, Šťavica, Vajcovka, Kyselka.

OZ sa už v minulosti venovalo kvalite vody v regióne. Zmapovalo niektoré minerálne pramene v okolí Prešova a dalo vyhodnotiť aj ich vzorky. Či ide o pitný alebo nepitný zdroj zverejnili pri jednotlivých žriedlach. Súčasný projekt neskúma kvalitu vôd, ale za kľúčové považuje nabádať verejnosť k ochrane prameňov. Vysvetľujú starostom, ako studničky treba čistiť, že treba vytvárať v ich okolí ochrannú zónu a udržiavať poriadok. Súčasne im radia, akým spôsobom si môžu dať preskúmať zloženie vody. V okrese museli osloviť viac ako stovku samospráv.

„Vychádzali sme z informácií Slovenskej agentúry životného prostredia z roku 1999, ktorá je verejne prístupná na internete. Uvádza sa v nej, že v okrese Prešov je 71 minerálnych prameňov. Nás zaujímalo, ktoré sú verejne prístupné a v akom stave sa nachádzajú. Najzaujímavejšie výsledky vyšli v meste Prešov, kde bolo evidovaných deväť prameňov a všetky sú až vzorovo voľne prístupné a celkom dobre upravované,“ uviedol Adamčík. Najviac ľudí chodí do Kvašnej vody, kde sa v letných mesiacoch vystrieda denne aj sto návštevníkov. Prešovčania obľubujú aj prechádzky k prameňom na Cemjate a v Borkúte.

Suverénne najviac - až 22 minerálnych prameňov majú Lipovce, kde vyviera známa minerálka Salvator. No iba tri pramene sú voľne prístupné. Ostatné sú na súkromných pozemkoch a ľudia sa k ním buď nedostanú, alebo tam nemajú čo robiť. V Bajerove majú tiež tri dostupné a kvalitné pramene. Pozitívne hodnotenie dáva Adamčík aj prameňom v rekreačnej oblasti Sigord v obciach Kokošove (2) a Zlatá Baňa (2), rovnako v Podhoranoch (1) a vo Víťazi (2).

Aktuálnu mapu minerálnych prameňov v okrese Prešov v tlačenej forme dostane Komunitná nadácia Veľký Šariš, ktorá finančne podporila projekt. V jej kompetencii bude ďalšia distribúcia. Mali by ju posunúť na edukačnú činnosť do škôl, venovať cyklistom a obciam, ktoré na projekte participovali. Digitálnu mapu bude OZ Živá zem ďalej dopĺňať o novoobjavené pramene a chcú ich aj presne lokalizovať podľa GPS súradníc.