Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

ZŠ Pavla Horova je v kurze, v Michalovciach patrí k najobľúbenejším

Základná škola (ZŠ) Pavla Horova v Michalovciach patrí v meste k najobľúbenejším. Jej kapacity sú z pohľadu počtu žiakov stále naplnené. Je to škola s dobrou "klímou", zhodujú sa učitelia, žiaci i rodičia. Na snímke hodina anglického jazyka v priestoroch ZŠ Pavla Horova v Michalovciach 21. decembra 2015. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Michalovská ZŠ nesie od roku 1998 meno po významom zemplínskom básnikovi Pavlovi Horovovi. Kedysi bol učiteľom miestnej meštianskej školy.

Michalovce 21. decembra (TASR) – Základná škola (ZŠ) Pavla Horova v Michalovciach patrí v meste k najobľúbenejším. Jej kapacity sú z pohľadu počtu žiakov stále naplnené. Je to škola s dobrou "klímou", zhodujú sa učitelia, žiaci i rodičia.

„Do našej školy sa nezaľúbi človek na prvý pohľad,“ komentuje staršie omietky riaditeľ ZŠ Slavko Pavolko s tým, že svoje hodnoty skrýva vnútri. „Sú to nepochybne zamestnanci našej školy, ktorí majú chuť pracovať, vzdelávať sa, sú proste nadšení pre svoje povolanie. Do práce tu nikto nechodí so stiahnutým žalúdkom,“ zdôrazňuje Pavolko. Dobrá klíma ZŠ prospieva nielen pedagógom, ale i miestnym školákom. „Máme tu ozaj dobrú atmosféru, ľudia si pochvaľujú ducha, akýsi genius loci našej školy,“ tvrdí riaditeľ.

Prvého muža miestnej školy vidieť často v teplákoch. Deti učí telesnú výchovu. Ak je treba, oblečie si aj montérky, oblek s kravatou už pomenej. Formálne oblečenie príliš neobľubuje. Každý rok v decembri zabáva žiakov školy v mikulášskom obleku. Nebolo tomu ináč ani v uplynulých dňoch, keď sa na ihrisku školy zišlo 600 detí spolu s učiteľmi. Na hlavách žiarili všetkým mikulášske čapice. Tradičná školská slávnosť bola opäť o darčekoch, vtipe, tanci a spoločných piesňach. Mottom akcie je už osem rokov: Na svätého Mikuláša, neučí a neskúša sa.

Michalovská ZŠ sa pred pár rokmi zmenila z tradičnej na modernú. Nemá síce novú fasádu, za to sa pýši svojím vybavením. Disponuje modernými pomôckami pre prírodovedné predmety, cudzie jazyky a geografiu, ďalej trendovým nábytkom či najnovšou IT technikou. „Počtom počítačov môžeme konkurovať stredne veľkej firme. Máme ich na škole asi 200,“ vyčíslil Pavolko. Modernou dýcha aj školská posilňovňa, knižnica ZŠ má zasa stále v ponuke nejaké novinky.

Škola komunikuje so žiakmi a rodičmi prostredníctvom svojho webu. Sú tam umiestnené učebné texty a on-line žiacke knižky. Nechýbajú ani informácie o domácich úlohách či poznámkach, ak sa žiaci dopustia občas prehreškov. Rodičia tak majú o svojich ratolestiach pravidelný prehľad. Nie sú pritom odkázaní iba na počítač. Postačí im smartphone s pripojením na internet. Vďaka nemu sú informovaní aj o pripravovaných aktivitách školy. Škola rodičom navyše ponúka možnosť elektronického zápisu detí. ZŠ má svoje konto, samozrejme, i na známej sociálnej sieti. Novinky tu zadáva sám riaditeľ. „Ak tu niečo zavesím, vie to za pár minút celá škola,“ pochvaľuje si Pavolko.

V škole sa nezabúda ani na najmenších. Ich triedy žijú počas roka príbehmi, ktoré sa prenášajú do výchovno–vzdelávacieho procesu. Deti tu navštevujú napríklad triedu mimoňov, šmolkov, indiánov, oproti na chodbe je zasa trieda u včielky Maji či škriatka Hupsa. Každá z nich má svojho náčelníka, pomocníka, ktorý zabezpečuje pomôcky, kvetinára, rozdávača príborov v jedálni, ale aj papučkára. Ten má zasa na starosti poriadok v šatni. Za dobré odvedenú prácu odmeňujú malých „funkcionárov“ školy darčekmi.

Michalovská ZŠ nesie od roku 1998 meno po významom zemplínskom básnikovi Pavlovi Horovovi. Kedysi bol učiteľom miestnej meštianskej školy. K popularite ZŠ prispieva okrem dobrej atmosféry na škole aj jej poloha. Leží v samom centre mesta.

Video žiakov ZŠ Pavla Horova vyhralo celoslovenskú súťaž

Žiaci Základnej školy (ZŠ) Pavla Horova v Michalovciach uspeli v celoštátnej súťaži. Zahviezdili s vlastným videom, za ktoré získali hodnotné ceny pre seba i svojich spolužiakov.

Úspech školákom z Michaloviec priniesol druhý ročník súťaže s názvom Bezpečné školy. Vyhlásila ju spoločnosť Slovanet. Cieľom projektu je vzdelávať žiakov na oboch stupňoch základných škôl v oblasti informačných technológií a počítačovej gramotnosti. Má ich zároveň upozorniť na nástrahy internetu. Práve pre žiakov základných škôl môže byť výborným pomocníkom, ale aj veľkou hrozbou.

Žiaci michalovskej školy zaslali do súťaže takmer trojminútové video, na ktorom pracovali asi 20 hodín. Ukázali v ňom, ako je ZŠ zabezpečená proti prezeraniu nevhodných stránok a ako prospešný vie byť jej kamerový systém pre bezpečnosť detí a ochranu majetku školy.

„Žiaci si krátky film natočili, postrihali a zaslali do súťaže sami. Na videu pracovali počas hodín informatiky. Pre seba a školu získali za víťazstvo darčeky a IT techniku asi za 10.000 eur,“ informoval riaditeľ ZŠ Slavko Pavolko. Išlo konkrétne o wifi pripojenie pre vybranú PC učebňu na tri roky zadarmo, jej vybavenie novými počítačmi a takisto o hardvérové zabezpečenie siete.

Víťazstvo v celoslovenskej súťaži nebolo prvým v histórii ZŠ. Pred pár rokmi vyhrali o najlepšiu webovú stránku základných škôl, ktorú používa dodnes. Žiaci tu nájdu napríklad študijné materiály v elektronickej podobe či aktuality zo života školy s foto a video materiálmi.

Žiaci ZŠ Pavla Horova si nerozumejú iba s IT technikou. Úspešní sú aj na olympiádach v slovenskom jazyku či dejepise. Školu pred časom reprezentovala úspešne Alexandra Behunčíková. Na celoštátnej olympiáde v dejepise skončila naposledy tretia, predtým si z nej odniesla prvenstvo. V slovenskom jazyku sa aktuálne darí žiačke Sáre Balážovej, ktorá sa po úspechu v okresnom kole prebojovala na krajskú olympiádu do Košíc.

Riaditeľ Pavolko, ktorý je učiteľom telesnej výchovy, je hrdý aj na športové úspechy žiakov, a tých nie je málo. „Máme dvojnásobné majsterky Slovenska vo florbale dievčat, navyše raz získali striebro a raz bronz,“ poznamenal s tým, že úspešní bývajú aj školskí strelci so vzduchovými zbraňami. Škola sa pýši majstrami Slovenska v dievčenskej i chlapčenskej kategórii. Mimoriadne sa darilo na tohtoročných aprílových majstrovstvách žiakovi Radovanovi Padovi. Z 300 bodov vystrieľal celkovo 295 a súťaž vyhral. Majsterkou Slovenska sa vtedy stala vo svojej kategórii Natália Padová.

„Sme majstri Slovenska,“ si zakričali v marci 2014 mladí korčuliari školy. Po úspechoch v okresnom i krajskom kole zvíťazili vtedajší prváci z Michaloviec i v celoštátnom. Súťaž Korčuľuje celé Slovensko zorganizoval Slovenský zväz ľadového hokeja v spolupráci s hokejovými klubmi.