Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Žiaci v Prešove vysadili desiatky ihličnatých stromčekov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sadenice stromčekov zabezpečili hlavne pre sídliskové školy, kde je potrebné zvýšiť podiel zelene na verejných priestranstvách.

Prešov 22. apríla (TASR) - Niekoľko desiatok okresných ihličnatých drevín dnes pribudlo v areáloch piatich prešovských škôl. Akciu pri príležitosti Dňa Zeme zorganizoval v spolupráci so školami Obvodný úrad životného prostredia (ObÚŽP) v Prešove.

"Tento deň je venovaný prírode, preto sa snažíme všetci upozorniť na nepriaznivé dopady ľudskej činnosti na životné prostredie. Kvalitu a ochranu prostredia chceme podporiť aj výsadbou okrasných drevín pri školách, kde sa pohybuje predovšetkým množstvo detí," konštatoval prednosta ObÚŽP Miroslav Benko.

Doplnil, že ich úrad dozerá na dodržiavanie zákonnosti v oblasti ochrany prírody a preto sa rozhodli využiť príležitosť, aby v spolupráci s mladými niečo spoločne urobili pre svoje okolie. Benko pripomenul, že od takýchto akcií očakáva aj motiváciu žiakov k zlepšeniu prístupu k svojmu okoliu.

"Treba upozorňovať na to, čo všetko ľudia dokážu urobiť s prostredím, v ktorom žijú. Na jednej strane je to ochrana, zveľaďovanie prírody a na druhej deštrukčná činnosť, hromadenie odpadu a podobne," povedal prednosta.

Pripomenul, že sadenice stromčekov zabezpečili hlavne pre sídliskové školy, kde je potrebné zvýšiť podiel zelene na verejných priestranstvách. Jednou z nich aj Základná škola na Važeckej ulici, kde sa do akcie zapojili tamojší deviataci.

Alexander Sabovčík sa rád vyberá na vychádzky do prírody a tento rok sa prihlásil do súťaže Enviro otázniky, v rámci ktorej sme museli riešiť úlohy z biológie. Mnohé z nich súviseli s rastlinami, živočíchmi a ekológiou.

"Často chodím na túry do prírody a som aj rybár. Mrzí ma, keď prídeme napríklad na Ružín, po dažďoch na jar sa zdvihne voda, je tam veľmi veľa odpadkov, plastových fliaš a vyzerá to hrozne," povedal 15-ročný školák po tom, ako vysadili prvý stromček pri detskom ihrisku vedľa telocvične.

Pri práci dnes žiakov usmerňovala aj učiteľka biológie Jana Pilarčíková. Myslí si, že takéto akcie majú významný výchovný moment v oblasti environmentalistiky a rovnako aj praktický význam, pretože sa zvýši množstvo okresných drevín.

"Jednak spríjemnia životné prostredie, ale dodajú aj chýbajúci kyslík a vodnú paru, ktorá je potrebná hlavne v letných horúčavách," povedala učiteľka s tým, že so žiakmi sa každoročne púšťajú do čistenia okolia hlavne na jar a jeseň. Okrem toho sa zapájajú aj do zberu hliníka, tetrapakových obalov a ďalších druhotných surovín či vedomostných súťaží.