Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

ZŠ v Spišskej Belej sa premenuje a bude mať nové schodisko

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexander Ballek

Belianska základná škola oslavuje tento rok 145. výročie založenia a od školského roka 2016/2017 ponesie čestný názov po generálovi M. R. Štefánikovi neobmedzene.

Spišská Belá 27. augusta (TASR) – Do nového školského roka vstúpi Základná škola na Štefánikovej ulici v Spišskej Belej s viacerými novinkami. Od 1. septembra bude niesť čestný názov Základná škola Milana Rastislava Štefánika, ktorý škole schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Okrem toho v jej areáli počas letných mesiacov pribudlo bezbariérové schodisko, prístavba prednej budovy a do konca roka by sa malo začať aj s výstavbou prístavby telocvične.

Belianska základná škola oslavuje tento rok 145. výročie založenia a od školského roka 2016/2017 ponesie čestný názov po generálovi Štefánikovi neobmedzene. Dôvod premenovania vznikol aj v súvislosti s príhodou s bustou, ktorá sa nachádzala v interiéri školy už v minulosti.

M. R. Štefánikovi odrezali hlavu

„V tmavom kúte na pôjde školy som objavil sochu Štefánika. Chcel som zobrať celú sochu, ale zo strachu, že ma prichytia, som mu odrezal hlavu, zobral ju a ukrýval doma 20 rokov. Neskôr som ju daroval Múzeu M. R. Štefánika v Košariskách a dnes vďaka tomu zdobia odliatky belianskej busty mnoho miest na Slovensku. Som rád, že busta sa vrátila aspoň v podobe odliatku aj na svoje pôvodné miesto,“ uviedol bývalý učiteľ školy Milan Choma.

Primátor mesta Štefan Bieľak podotkol, že práve učiteľ mu myšlienku pomenovania školy po generálovi stále pripomínal. „Nosiť tento názov je pre školu silnou motiváciou, dobrou výzvou, výbornou reklamou, ale aj veľkou zodpovednosťou,“ uviedla PR manažérka mesta Alexandra Olekšáková.

Škola prešla počas letných mesiacov rozsiahlejšou rekonštrukciou prístavby prednej budovy. Vďaka opravám sa zaraďuje ku školám, ktoré majú bezbariérový vstup do budovy. Na tento zámer získala samospráva grant vo výške 18.000 eur od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR. Okrem samotného schodiska sa počas leta realizuje aj výstavba vstupného foajé.

„Na poschodí sa vytvorí nový priestor pre zborovňu učiteľov, na ktorej sa v súčasnosti pracuje. Touto prístavbou sa rieši dlhodobý problém havarijného stavu vstupného schodiska do školy, ktoré bolo predtým otvorené a teraz bude súčasťou prístavby. Predpokladáme, že prízemie bude do konca prázdnin hotové. Poschodie bude dokončené približne v polovici septembra, avšak tieto práce nijako neovplyvnia chod výučby,“ spresnil pre TASR Bieľak. Mesto na tento zámer z vlastného rozpočtu vyčlenilo 82.000 eur.

Koncom roka by sa v škole malo opäť pokračovať so stavebnými prácami. Na vybudovanie prístavby telocvične získala škola dotáciu 60.000 eur od MŠVVŠ SR. „Vytvoria sa tak chýbajúce šatne, sprchy, toalety a kabinety telesnej výchovy,“ uviedla Olekšáková. Rovnako od ministerstva získali na vybavenie telocvične dotáciu 2000 eur, mesto na tento účel pripojí 200 eur.

„V súčasnosti mesto spracováva projektovú dokumentáciu pre túto prístavbu. Následne prebehne stavebné konanie, ktoré je plánované na október. Na prelome októbra a novembra sa začne s realizáciou prístavby,“ informoval primátor. Hrubú stavbu je podľa Bieľaka možné vybudovať do zimy a počas zimného obdobia budú práce vo vnútri prístavby realizovať zamestnanci Mestského podniku Spišská Belá.

„Predpokladáme, že hotová prístavba bude k dispozícii na jar 2017. Chod výučby v škole sa nenaruší, nakoľko ide o prístavbu k už existujúcej telocvični a všetky prace budú prebiehať z vonkajšieho prostredia,“ dodal primátor. Na tento zámer mesto prispeje sumou zhruba 20.000 eur.