Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

ZŠ Veternicová v Bratislave po tomto školskom roku skončí

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Podľa vedenia mestskej časti bola samospráva nútená tento krok prijať vzhľadom na sústavný pokles žiakov, kontinuálne sa znižujúci príjem z normatívov a zároveň narastajúcu stratu.

Bratislava 16. februára (TASR) – Základná škola na Veternicovej ulici v bratislavskej Karlovej Vsi už od budúceho školského roka nebude fungovať. O zrušení školy a žiadosti o jej vyradenie zo siete škôl a školských zariadení k 31. augustu 2016 rozhodli na dnešnom zasadnutí poslanci Karlovej Vsi.

Podľa vedenia mestskej časti bola samospráva nútená tento krok prijať vzhľadom na sústavný pokles žiakov, kontinuálne sa znižujúci príjem z normatívov a zároveň narastajúcu stratu, ktorú je potrebné dofinancovať z rozpočtu mestskej časti. Prednosta Karlovej Vsi Ján Hrčka konkretizoval, že od školského roku 2004/2005, keď bolo na ZŠ Veternicová 639 žiakov, kontinuálne poklesol počet detí na dnešných 188. "V súčasnosti už ZŠ Veternicová nedokáže zaplatiť ani mzdy pre svojich zamestnancov. Napríklad v januári potrebovala na zamestnancov 23.000 eur, od štátu dostala škola na prevádzku 23.000," informoval. "Celkovo bolo potrebné prevádzku školy v minulom školskom roku dofinancovať sumou 64.000 eur, v tomto školskom roku bude potrebné dorovnať stratu sumou 82.000 eur," dodal. Hrčka priznal, že mestská časť môže pre školu síce získať časť peňazí v dohadovacom konaní, upozornil však na to, že na tieto peniaze nevzniká nárok.

Vedenie mestskej časti na základe svojho návrhu preto navrhlo školu vyradiť zo siete škôl a školských zariadení. Navrhlo však aj alternatívu v podobe ponechania školy ako elokovaného pracoviska ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici. Podľa mestskej časti by tento kompromis znamenal zníženie straty aspoň o polovicu. Návrh na elokované pracovisko sa však nepozdával prítomným rodičom žiakov zo ZŠ Veternicová, tí žiadali ponechať súčasný stav. V hlasovaní sa väčšina poslancov postavila za prvý návrh. Z 21 prítomných poslancov bolo 15 za, traja poslanci boli proti a traja sa zdržali. Na začiatku vyše trojhodinovej diskusie, ktorá hlasovaniu predchádzala, uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, že sa týmto problémom musia orgány samosprávy zaoberať, hoci ju rodičia detí zo ZŠ Veternicová požiadali o stiahnutie bodu. "Zaviazali sme sa k efektívnemu vynakladaniu prostriedkov mestskej časti, k zodpovednému rozhodovaniu, ktoré bude zohľadňovať nielen to, čo je teraz, ale aj to, čo bude o niekoľko rokov," vysvetlila Čahojová.

Rodičia detí v diskusii spochybnili dôvodovú správu mestskej časti, prepočty finančnej straty, no najmä apelovali na to, aby poslanci pri rozhodovaní mysleli na psychologický aspekt, ktorý rozhodnutie vyvolá. Podľa jedného z nich, Štefana Martona, sa vôbec nemyslí na deti. "Ak by sa na ne myslelo, moja dcéra by mi teraz nedávala otázky, či sa škola zruší, či príde o kamarátky, a ja jej neviem na tieto otázky odpovedať," povedal. Ďalší upozornili, že občianske združenie, ktoré v predchádzajúcich troch týždňoch vytvorili rodičia žiakov, už pracujú na možnostiach, ako získať zdroje pre školu, napríklad prostredníctvom nájmov priestorov.

"Prečo ale vy nahrádzate manažment školy," opýtala sa riaditeľka ďalšej ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, ZŠ Karloveská, Eva Horníková. Uviedla, že chápe snahu rodičov zachovať školu pre svoje deti, no upozornila, že nemožno prehliadať vznikajúcu ekonomickú stratu i to, že vedenie školy na to dostatočne nereaguje. "Ak by som ja ako manažér vyrábala tisícové straty, takisto by ste ma takto bránili?" opýtala sa Horníková.

Poslanec Ján Horecký (bez politickej príslušnosti) upozornil, že ak by mala škola iného zriaďovateľa, už dávno by sa jej vzhľadom na finančnú stratu dotkla racionalizácia. Jeho kolega v zastupiteľstve Pavol Martinický (bez politickej príslušnosti) dodal, že peniaze, ktoré musí mestská časť dať na dofinancovanie, sa nemôžu investovať do iných potrieb obyvateľov mestskej časti. "Nemám rád čísla, no nepustia, a už vôbec nie v tomto prípade," dodal poslanec Richard Savčinský (bez politickej príslušnosti), ktorý upozornil, že poslanci sa na problém nemôžu pozerať ako na problém ZŠ Veternicová, ale na problém racionalizácie škôl v mestskej časti a zabezpečenie efektívneho využitia financií, ktoré pomôžu zlepšiť podmienky vo všetkých školách mestskej časti.