Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Žilinský kraj chce pokračovať vo vzdelávaní opatrovateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Vyučovanie jednoročného odboru v externej forme sa začína v septembri.

Liptovský Mikuláš 13. júna (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) bude v školskom roku 2023/2024 pokračovať vo vzdelávaní opatrovateľov a opatrovateliek. Uchádzači o štúdium si môžu podať prihlášku do 31. júla na Strednú zdravotnícku školu v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Vyučovanie jednoročného odboru v externej forme sa začína v septembri. "Uskutoční sa večernou formou, pravidelne jedenkrát v týždni a jeho súčasťou bude teoretické aj praktické vzdelávanie. Odbornú prax budú vykonávať vo výučbových zariadeniach sociálnych služieb a pod priamym vedením odborných učiteľov," priblížila Lacová.

Štúdium ukončia záverečnou skúškou. Absolventi získajú výučný list. Budú spôsobilí samostatne vykonávať opatrovateľské činnosti v zariadeniach sociálnych služieb, útulkoch, centrách pre rodinu či v domoch opatrovateľskej starostlivosti.

"Štúdium je bezplatné. Naším zámerom je poskytnúť opatrovateľkám väčšie kompetencie a vyššie finančné ohodnotenie. Zároveň chceme do tohto prostredia prilákať mladých ľudí a zvýšiť status opatrovateľov. Snahou je zabezpečiť kvalitné a dostupné sociálne služby našim seniorom a ľudom odkázaným na pomoc iných," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Garantom študijného odboru je Mária Kovaľová z Akadémie vzdelávania a výskumu v sociálnych službách v Holíči.