Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

ZSSK a ŽSK podpísali Memorandum o spolupráci v odbornom vzdelávaní

Na snímke predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová (vpravo) a predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Filip Hlubocký počas podpisu Memoranda o spolupráci v Žiline 10. januára 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Memorandom prejavili vôľu vytvoriť v priestoroch SOŠ dopravnej v Martine-Priekope Centrum odborného vzdelávania pre potreby doškoľovania a vyučovania súčasných i budúcich pracovníkov železníc.

Žilina 10. januára (TASR) - Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová a predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Filip Hlubocký podpísali v stredu na pôde Úradu ŽSK v Žiline Memorandum o spolupráci.

Memorandom prejavili vôľu vytvoriť v priestoroch Strednej odbornej školy (SOŠ) dopravnej v Martine-Priekope Centrum odborného vzdelávania pre potreby odborného doškoľovania a vyučovania súčasných i budúcich pracovníkov železníc. Centrum bude na náklady ZSSK zmodernizované a vybavené modernými technológiami, potrebnými pre vzdelávanie v oblasti osobnej koľajovej dopravy a neskôr aj aplikáciami využívajúcimi virtuálnu realitu pri jej prevádzke.

"Začíname rozvojový projekt, ktorý bude pomáhať nielen nášmu kraju, ale celému Slovensku. Nášmu kraju formou rozvoja odborného školstva, celému Slovensku formou vzdelávania, ktoré organizuje ZSSK. Odborné vzdelávanie je témou posledných rokov a myslím, že ideme dobrým príkladom pozitívnych zmien v tejto oblasti. SOŠ dopravná v Martine je dlhodobou súčasťou nášho vzdelávacieho systému. Verím, že táto spolupráca bude obojstranne prospešná, tak pre ZSSK, ako aj pre našu strednú školu a jej študentov a pedagógov," povedala Jurinová.



Zámerom ZSSK je v spolupráci so strednými a vysokými školami technického zamerania pracovať na výskume a vývoji nových didaktických pomôcok a následne ich aplikovať vo vyučovacom procese. ZSSK predpokladá, že zriadenie centra posilní záujem študentov o vzdelanie v rezorte železničnej osobnej dopravy, napríklad pre profesie rušňovodič, vlakvedúci či elektromechanik. "Pilierom našej stratégie sú ľudské zdroje. Každá dobrá a efektívna, moderná firma musí mať dobrých, odborne zdatných a lojálnych zamestnancov. Tento projekt smeruje k tomu, že budeme môcť školiť vo veľmi modernom a inovatívnom centre súčasných zamestnancov, rozvíjať ich odborné schopnosti. Ale tiež budeme môcť študentov SOŠ v Martine pripravovať na budúce povolanie," dodal Hlubocký.



"Vzdelávanie existujúcich pracovníkov i výchova nových zamestnancov sú pre našu spoločnosť kľúčové. Hoci v súčasnosti, aj vďaka minuloročnému zvyšovaniu platov a ďalším ponúkaným zamestnaneckým výhodám, zatiaľ problém s odbornými profesiami nemáme, očakávaný odchod silných populačných ročníkov do dôchodku, otvorené hranice a silná konkurencia nás nesmú zaskočiť," uzavrel predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.