Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Župná jeseň bude bohatá na labužnícke slávnosti i kultúrne podujatia

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V poradí už piaty ročník seriálu kultúrno-spoločenských podujatí pozve na vinobrania, hody, hudobné festivaly i trhy.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Viac ako 30 podujatí v celom regióne Bratislavského kraja prinesie tohtoročná Župná jeseň. V poradí už piaty ročník seriálu kultúrno-spoločenských podujatí pozve na vinobrania, hody, hudobné festivaly i trhy.

Ako uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, práve jeseň ponúka najviac príležitostí na reprezentáciu kraja. „Množstvo rozmanitých akcií, na ktorých sa budeme aj tento rok podieľať, si určite nájde svojich priaznivcov. A to nielen domácich, ale aj návštevníkov kraja,“ povedal.

Hoci sa oficiálne spustenie Župnej jesene uskutoční na Farm Feste počas Ružinovských hodových slávností v dňoch 26. – 27. septembra, séria podujatí sa začne už v sobotu (5.9.) Dňom vo vinohradoch malokarpatského regiónu MVC a festivalom ľudovej výroby a tradičných remesiel Dni majstrov ÚĽUV-u, ktorý sa počas najbližšieho víkendu uskutoční v rôznych lokalitách Starého Mesta. "V septembri budú podujatiam dominovať vinobrania a hody, slávnosti, na ktorých si môžu návštevníci pochutnať aj na regionálnych špecialitách. V októbri sa k nim pridá stupavský Deň zelá či séria Jablkových hodovaní na viacerých miestach bratislavského regiónu, ale aj Deň Horného Podunajska v Čunove, kde sa bude súťažiť aj vo varení rybacej polievky," informovala Mária Magdolen z krajskej organizácie cestovného ruchu Turizmus regiónu Bratislava. Súčasťou októbrového programu bude tiež najprestížnejší festival klasickej hudby na Slovensku - Bratislavské hudobné slávnosti.

V novembri sa pridajú Svätomartinské dni ako oslava mladého vína spojená so Svätokatarínskou koštovkou či Európska noc divadiel, počas ktorej budú otvorené divadlá, kultúrne centrá. Predzvesťou koncoročných sviatkov budú Župné Vianoce v Stupave, Adventná Modra či Varenie kapustnice v Sološnici.

Program Župnej jesene zabezpečuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Turizmus regiónu Bratislava na stránke www.zupnajesen.sk.