Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Župné špeciality prišli ochutnať tisíce ľudí

Foto: BSK/flickr.com

V rámci druhého ročníka Župnej jesene pripravil Bratislavský kraj takmer dve desiatky podujatí, ochutnali špeciality z jabĺk či kapusty a prešli sa po pivniciach Malokarpatskej vínnej cesty.

Bratislava 16. decembra 2012 (TERAZ.sk) - Bratislavská Stará tržnica už po druhý raz ožila vianočnou a zabíjačkovou atmosférou, blížiace sa sviatky oslavovali aj v Stupave.

Tradičné zabíjačkové špeciality, ryby, husi, lokše, typické regionálne špeciality, kapustové či vínne produkty prišli ochutnať tisíce ľudí. Kúpiť si mohli aj rôzne vianočné produkty či remeselné výrobky. Obe podujatia organizoval Bratislavský kraj v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu - Bratislava Region Tourism.

„Obe akcie sú vyvrcholením Župnej jesene. Najdôležitejšie je na tom to, že vytiahneme ľudí od televízorov a počítačov, aby spoznali regionálne špecifiká, aby sa nadýchali predvianočnej atmosféry. Cieľom je, aby naši z ľudia hlavného mesta a okolia uprednostnili skôr predvianočné návštevy akcií u nás doma ako priľahlých zahraničných destináciách,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

Aj tento rok sa na zabíjačke prezentovali študenti zo škôl v pôsobnosti BSK a klienti zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti kraja. Klienti ponúkali svoje výrobky z tvorivých dielní, takže návštevníci tržnice mohli zakúpením ich produktov podporiť činnosť týchto zariadení.

V rámci druhého ročníka Župnej jesene pripravil Bratislavský kraj pre obyvateľov a návštevníkov regiónu takmer dve desiatky podujatí, ochutnali špeciality z jabĺk či kapusty a prešli sa po pivniciach Malokarpatskej vínnej cesty. Od septembra sa konali viaceré vinobrania či hody, začiatok októbra sa niesol v znamení kapusty na už tradičných Slávnostiach kapusty v Stupave, obyvatelia aj návštevníci kraja púšťali šarkany na Župnej šarkaniáde vo Vajnoroch a na Jablkovom hodovaní vo viacerých obciach župy si pochutnali na špecialitách z jabĺk. V polovici novembra sa milovníci vína prešli po pivniciach Malokarpatskej vínnej cesty. Počas celej jesene sa gurmáni tešili zo sezóny husacích špecialít.

Pavol Frešo
Foto: BSK/flickr.com