Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Beseda na Borovej hore pripomenie históriu ozdravovne a sanatória TBC

Na archívnej snímke budova bývalej liečebne tuberkulózy a respiračných chorôb na Borovej hore vo Zvolene. Foto: TASR - Jozef Poliak

Beseda prostredníctvom pamätníkov a dobových fotografií rozvešaných v priestore areálu pomôže návštevníkom zaspomínať si na vzácnu lokalitu priamo na autentickom mieste.

Zvolen 28. augusta (TASR) – Cyklom komorných podujatí si na zvolenskej Borovej Hore počas septembra pripomenú históriu a význam Ozdravovne mesta Zvolen a neskoršieho Sanatória TBC Zvolen Borová hora. Ako TASR informovala Zora Myslivcová zo Združenia Borová hora, séria podujatí štartuje v sobotu besedou s názvom Hovory o miestach a časoch priamo pri prameni Jazero.

Beseda prostredníctvom pamätníkov a dobových fotografií rozvešaných v priestore areálu pomôže návštevníkom zaspomínať si na vzácnu lokalitu priamo na autentickom mieste. Jej históriu budú odkrývať od konca.

"Uvedú ju časmi, keď sa magistrát mesta Zvolen na prelome 20. a 30. rokov rozhodol zmodernizovať mestské liečebné kúpele," vysvetlila Myslivcová. Ako dodala, architektonickú súťaž na Ozdravovňu mesta Zvolen na Borovej hore vyhral rodák Gustáv Stadtrucker, ktorého nová kúpeľná budova bola lákadlom celých zvolenských rodín i ľudí zo širšieho okolia.

V druhej polovici 20. storočia bola budova zoštátnená a prestavaná na sanatórium určené pre tuberkulóznu liečbu. Sanatórium TBC založil lekár Ladislav Kroneraff, ktorého syn bude na besede hovoriť o vlastných zážitkoch i osudoch partizána vyliečeného z ťažkej choroby. V rámci cyklu podujatí bude počas septembra na Borovej hore pri prameni Jazero pre verejnosť otvorený i výtvarný ateliér a telocvičňa pod holým nebom.