Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Do Zvolena sa opäť vrátila busta rodáka J. C. Hronského

Na ilustračnej snímke busta Jozefa Cígera Hronského. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Busta bola v parku umiestnená ešte v roku 1968, odvtedy ju však dvakrát ukradli.

Zvolen 27. februára (TASR) - Pri príležitosti 120. výročia narodenia Jozefa Cígera Hronského sa dnes v jeho rodnom meste Zvolen uskutoční spomienková slávnosť. Jej súčasťou bude aj odhalenie busty tohto významného slovenského spisovateľa a matičiara, ktorú sa podarilo zadovážiť vďaka zbierke a príspevku od mesta.

Busta bola v Parku Ľudovíta Štúra umiestnená ešte v roku 1968. Odvtedy však bola dvakrát odcudzená. Prvýkrát sa ju podarilo matičiarom objaviť v zberných surovinách a navrátiť na pôvodné miesto. Druhýkrát sa stala obeťou krádeže v roku 2007. Viac sa nenašla. V uplynulých dňoch preto matičiari zorganizovali zbierku na jej obnovu.

Ako priblížil tajomník Matice slovenskej Marek Hanuska, prostredníctvom zbierky a ďalších darcov sa podarilo zozbierať 6500 eur, sumou 3000 eur prispelo aj mesto Zvolen. Tieto peniaze boli použité na výrobu druhého originálu busty, ktorú pred takmer polstoročím stvárnil prof. Ján Kulich. "V piatok bola osadená v parku, takže dnes si Hronského nielen pripomenieme, ale ju aj nanovo odhalíme," dodal Hanuska.

Iniciátori veria, že tentoraz už bustu neodcudzia. Jednak je pevnejšie uchytená, ale ochraňovať ju bude aj mestský kamerový systém. "Vnímame to s veľkým potešením, že sa nám ju podarilo zabezpečiť a veríme, že týmto spôsobom sa trochu aj Hronského duch navráti do mesta Zvolen," dodal Hanuska.

Spomienková slávnosť začne dnes o 14.00 h v Parku Ľudovíta Štúra a pokračovať bude v Divadle Jozefa Gregora Tajovského. Organizátori pripravili zaujímavý program, v ktorom budú účinkovať matičné spevácke zbory zo Zvolena, Lučenca a Valaskej, Detská ľudová hudba Čardáš z Hrušova, Jozef Šimonovič, víťazi krajského kola súťaže, ktorá nesie Hronského meno – Šaliansky Maťko a študenti súkromného konzervatória Pink Harmony.