Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Detskú lesnícku univerzitu chce absolvovať ďalších 44 žiakov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Študijný materiál - pracovné listy, index študenta i zelené tričká s logom projektu, im na Technickej univerzite vo Zvolene odovzdali 21. októbra.

Zvolen 24. októbra (TASR) - Ďalších 44 žiakov zo základných škôl zo Zvolena, Banskej Bystrice a Brezna sa stalo študentmi Detskej lesníckej univerzity. Študijný materiál - pracovné listy, index študenta i zelené tričká s logom projektu, im na Technickej univerzite vo Zvolene odovzdali 21. októbra.

Ako dnes pre TASR uviedla Veronika Jaloviarová z tamojšieho Národného lesníckeho centra (NLC), žiaci absolvovali už aj prvú prednášku, kde zaznelo množstvo otázok a odpovedí. "Deti sa v rámci nej dozvedeli napríklad aj o Sibyle - rastovom simulátore, ktorý pomáha lesníkom predvídať, čo sa stane s lesom v budúcnosti," priblížila Jaloviarová.

Počas ôsmich prednášok sa mladí študenti ďalej oboznámia s pojmami ako pestovanie porastov, zmladenie, lesný harvester, chov a lov zveri, odborný zásah, obnoviteľný zdroj energie, biomasa, program starostlivosti o les, záujem o využívanie a ochranu lesa a iné. Študenti tiež navštívia netradičné miesta pre vyučovanie ako je napríklad virtuálna jaskyňa, lesný sklad, živá učebňa – les, zasadacia miestnosť na mestskom úrade, arborétum, či výskumný ústav. Atraktívnosť programu prednášok spestria aktivity zážitkového vyučovania v podobe lesnej pedagogiky.

Záver 7. ročníka tohto projektu bude pre všetkých študentov slávnostným, pretože z rúk dekana Lesníckej fakulty počas promócie prijmú diplom absolventa.

Detská lesnícka univerzita je projekt Národného lesnícke centra – Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen a partnerov projektu - Vojenské lesy a majetky SR – š. p., LESY SR, š. p., a Lesnícka fakulta Technickej univerzity vo Zvolene za podpory mesta Zvolen. Cieľom projektu je komplexné priblíženie problematiky lesníctva a lesného hospodárstva a podpora environmentálneho vzdelávania a povedomia u žiakov základných škôl.