Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Zvolen stavia ohrevňu pre bezdomovcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

V blízkosti útulku Nádej na Strážoch ju pripravuje tamojšia samospráva.

Zvolen 25. októbra (TASR) - Vo Zvolene bude onedlho k dispozícii ohrevňa pre ľudí bez domova. V blízkosti útulku Nádej na Strážoch ju pripravuje tamojšia samospráva.

"Už niekoľko rokov sa na magistráte diskutuje o tom, ako pomôcť bezdomovcom prežiť zimu. Nie všetci sú totiž schopní alebo ochotní zaplatiť si nocľah v útulku a dodržiavať jeho pravidlá," povedal TASR hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška.

Ohrevňa bude pre týchto ľudí príležitosťou v silných mrazoch aspoň na pár hodín sa zohriať vo vykúrenom priestore. Doteraz bola totiž ich jediným útočiskom autobusová či vlaková stanica. V ohrevni sa bude nachádzať šesť lôžok. "V prípade väčšieho záujmu bude musieť dôjsť k striedaniu sa jednotlivcov v jej vnútri," pripomenul hovorca.

Celkovo bude priestor skromne zariadený, dôležitá pre ľudí bez prístrešia bude najmä piecka na drevo, pri ktorej sa bezdomovci môžu ohriať. Pracovníci blízkeho útulku sa postarajú o navarenie teplého čaju. Ohrevňa vzniká v bývalom skladovom priestore, ktorý je dnes nefunkčný. Celá výstavba bude stáť približne 35.000 eur.

Vybudovaním ohrevne sa vedenie mesta rozhodlo vyriešiť niekoľko problémov naraz. Ľudí bez domova už nebudú natoľko ohrozovať silné mrazy, bezdomovci nebudú nútení hľadať útočisko v priestoroch autobusovej či vlakovej stanice a sfunkční sa doteraz nevyužívaná budova. "Po skončení zimy budú priestory ohrevne slúžiť pre potreby ergoterapie klientov útulku," doplnil Svatuška.