Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

ZVOLEN: O Bašte by sa mohlo rozhodnúť do niekoľkých mesiacov

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Ak aj v najbližšom období dôjde k dohode, objekt si vyžiada ďalšie investície.

Zvolen 4. októbra (TASR) - Pre verejnosť stále neprístupná Bašta, ktorá je súčasťou starého mestského opevnenia vo Zvolene, už roky čaká na majetkové vyrovnanie medzi Lesmi SR, ktoré sú jej vlastníkom a nájomcom, ktorý Baštu pred asi 15 rokmi zrekonštruoval. Ak aj v najbližšom období dôjde k dohode, objekt si vyžiada ďalšie investície.

"V posledných mesiacoch podnik intenzívne komunikuje s nájomcom a zároveň sa snaží nájsť pre budovu uplatnenie. Oslovili sme mesto Zvolen, vzhľadom na deklarovaný záujem zo strany Armády SR zvažujeme aj možnosť previesť Baštu na ministerstvo obrany. V hre je ale aj jej komerčné využitie," uviedol pre TASR hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.

Baštu si prenajal a zrekonštruoval Ján Doman, syn Alexandra Domana, po ktorom je pomenovaný park, v ktorom sa Bašta nachádza. Podľa zmluvy s vtedajším Vlastivedným múzeum (teraz Lesnícke a drevárske múzeum) mal Baštu zrekonštruovať a potom ju mal, bez povinnosti platiť nájom, možnosť využívať desať rokov. Predpokladané náklady na obnovu mali dosiahnuť 3 milióny korún, pričom stavba mala slúžiť ako obchodné zastúpenie nájomcu a tiež na kultúrne účely. Doba nájmu mala začať plynúť od termínu uvedenia objektu do prevádzky. Stavba však nebola dodnes skolaudovaná. Doman Baštu síce zrekonštruoval, avšak od dohody napokon ustúpil a požiadal štát o preplatenie nákladov na obnovu.

Podľa hovorcu Lesov SR vedenie podniku dnes predpokladá, že by sa o ďalšom osude tejto stavby, ako aj o finančnom urovnaní, mohlo rozhodnúť v priebehu niekoľkých mesiacov.