Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zvolen obmedzuje parkovanie pre rozmerné autá aj na ďalšom sídlisku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Colný úrad Michalovce

Postupné obmedzovanie parkovania pre nadrozmerné vozidlá vo Zvolene nekončí.

Zvolen 29. marca (TASR) - Mesto Zvolen rozširuje zóny s obmedzeným parkovaním nákladných a dodávkových vozidiel. Po sídlisku Západ, na ktorom bolo toto opatrenie vlani otestované, prichádza na rad Podborová. Obmedzené státie pre vozidlá nad päť metrov dĺžky platí na celom sídlisku.

Zvolen má síce regulované parkovanie vo svojom centre, sídliská však donedávna žiadne obmedzenie nepoznali. „Experiment s vytlačením nadrozmerných vozidiel sme začali na Západe, osvedčil sa, a tak v druhom kroku upriamime pozornosť na Podborovú. Uvedomujeme si, že sa nám podarí uvoľniť iba časť potrebných parkovacích kapacít, je to však len začiatok dlhotrvajúceho procesu, ktorý by mal byť ukončený zavedením systému rezidentského parkovania na sídliskách,“ hovorí zvolenská primátorka Lenka Balkovičová.

Pri vjazde na Podborovú by si vodiči mali všimnúť zónové značky upozorňujúce na obmedzenie systému parkovania. Zmenu vysvetľuje referent dopravy zvolenského magistrátu Dušan Gdovin. „Vozidlá, ktorých dĺžka je viac ako päť metrov, nebudú môcť stáť na verejných parkovacích miestach v pracovných dňoch v čase 16.00 h až 7.00 h nasledujúceho dňa, cez víkendy a v dňoch pracovného pokoja celodenne. Výnimku tvorí nevyhnutné poskytovanie dopravných či remeselníckych služieb, počas ktorých bude tolerované parkovanie dodávkových vozidiel aj mimo určených časov.“ Vodičom nadrozmerných vozidiel bude neobmedzene k dispozícii parkovisko pri konečnej zastávke MHD.

Na dodržiavanie nového pravidla budú dohliadať príslušníci mestskej polície. „Hoci každý vodič má povinnosť rešpektovať dopravné značenie, uvedomujeme si, že nie všetci si hneď všimnú jeho zmenu. Preto počas prvých dvoch týždňov po zavedení obmedzenia parkovania budú prípadné prehrešky riešené dohovorom, na pokuty príde rad až následne,“ uviedol náčelník mestských policajtov Juraj Chabada.

Postupné obmedzovanie parkovania pre nadrozmerné vozidlá vo Zvolene nekončí. Ešte v priebehu aktuálneho polroka by rovnaké pravidlo malo začať platiť aj na sídliskách Sekier a Zlatý Potok.