Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vo Zvolene diskutujú o vplyve klímy na poľnohospodársku a lesnú pôdu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hovoriť sa bude napríklad o odumieraní lesných drevín a porastov, životných prejavoch poľných plodín a ich využití.

Zvolen 5. septembra (TASR) - Najnovšie poznatky zo stresovej fyziológie rastlín a možnosti aplikácie získaných výsledkov v ich šľachtení, pestovaní a ochrane, budú v stredu a vo štvrtok (5. a 6.9.) prezentovať odborníci z rôznych vedných disciplín na medzinárodnej konferencii v Ústave ekológie lesa (ÚEL) Slovenskej akadémie vied vo Zvolene. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa ÚEL Katarína Sládeková, konferencia má aj svoju nosnú tému, je ňou vplyv globálnych zmien klímy na poľnohospodársku a lesnú produkciu.

Odznie 15 prednášok, okrem nich budú českí a slovenskí odborníci prezentovať nové poznatky aj formou 21 posterov v rámci posterových sekcií. Poznatky z konferencie budú dostupné aj v zborníku recenzovaných vedeckých prác.

Hovoriť sa bude napríklad o odumieraní lesných drevín a porastov, životných prejavoch poľných plodín a ich využití, o reakcii pestovaných obilnín na stresové faktory, možnostiach výroby kvalitného krmiva v podmienkach sucha či o alternatívnych prístupoch boja so suchom.

Podujatie je určené vedeckým a odborným pracovníkom, začínajúcim i skúseným, študentom doktorandských študijných programov, semenárom, šľachtiteľom, poľnohospodárskym a lesníckym poradcom, ako aj širokej poľnohospodárskej a lesníckej verejnosti.

"Vzhľadom na zmeny klímy, do popredia záujmu sa dostáva problematika výberu vhodných genotypov poľných plodín, lesných a ovocných drevín, ktoré by vykazovali možnú odolnosť voči nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia, teda predovšetkým voči nedostatku či nadbytku vody a teploty. Tieto zmeny vedú tiež k tomu, že na našich poliach či v záhradách sa objavujú netradičné plodiny, alebo plodiny a ich odrody, ktoré sa tu už v minulosti pestovali, ale boli postupne vytláčané plodinami s vyšším výnosom, tie však často horšie znášajú nepriaznivé pôsobenie environmentálnych faktorov," uviedol pre TASR člen organizačného výboru konferencie František Hnilička.

Organizátormi konferencie sú Česká zemědělská univerzita v Prahe a ÚEL Slovenskej akadémie vied vo Zvolene. Konferencia má za sebou už 17 ročníkov. Organizátori očakávajú účasť okolo 70 odborníkov.