Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Zvolenskí pacienti sa možno dočkajú magnetickej rezonancie v nemocnici

Magnetická rezonancia ilustračné foto Foto: TASR/Martin Bauman

Nemocnica Zvolen poskytuje lôžkovú starostlivosť pre vyše 100.000 obyvateľov z okolitých okresov. Ročne ošetrí takmer 17.000 lôžkových pacientov a ambulantne ošetrí viac ako 120.000 pacientov.

Zvolen 1. júla (TASR) – Nemocnica Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL, plánuje pre pacientov rozšíriť svoje služby o magnetickú rezonanciu (MR). Vedenie nemocnice v týchto dňoch požiadalo štátnu zdravotnú poisťovňu o predbežný súhlas pre zazmluvnenie pracoviska MR. TASR o tom informovala Marta Csergeová, tlačová hovorkyňa AGEL SK. "V prípade kladnej odpovede nemocnica zakúpi prístroj Philips Ingenia 1.5T CX a zrekonštruuje priestory, pričom investícia prekročí milión eur," dodala.

V prípade zakúpenia nového prístroja by vo zvolenskej nemocnici bolo vytvorené kompletné rádiodiagnostické (RDG) pracovisko s 24-hodinovou starostlivosťou o pacientov nielen zo Zvolena, ale aj zo širokého okolia. Podľa Csergeovej obyvatelia z okresov Zvolen, Žiar nad Hronom, Krupina a Banská Štiavnica dnes musia dochádzať na vyšetrenie MR do Banskej Bystrice, kde sú čakacie doby viac ako tri či štyri mesiace.

"V Banskobystrickom kraji je chronický nedostatok termínov na vyšetrenie MR. Mnohokrát ide o akútnych pacientov, ktorí si na svoje vyšetrenia nemôžu dovoliť čakať tak dlho, ako je to v okolitých zariadeniach. Len lekári v našej nemocnici vypíšu mesačne 60 vyšetrení MR. Vďaka zakúpeniu nového prístroja na RDG pracovisko vo Zvolene by sme mohli znížiť čakaciu dobu okolitých pracovísk MR a zrýchliť vyšetrenia nielen našich pacientov," vysvetlil riaditeľ zvolenskej nemocnice Jozef Botka.

Nemocnica Zvolen poskytuje lôžkovú starostlivosť pre vyše 100.000 obyvateľov z okolitých okresov. Ročne ošetrí takmer 17.000 lôžkových pacientov a ambulantne ošetrí viac ako 120.000 pacientov. Nemocnica ročne vykoná vyše 3500 operácií a takmer 1000 pôrodov.