Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pamiatku zavraždených Rómov si vo Zvolene uctili aj ich príbuzní

Ilustračná snímka Foto: TASR - Tomáš Doboš

Z tohto regiónu bolo v rokoch 1944-1945 popravených fašistami niekoľko desiatok Rómov, doteraz sú zdokumentované mená 45 obetí.

Zvolen 8. decembra (TASR) - Na židovskom cintoríne vo Zvolene sa dnes konala pietna spomienka na rómske obete holokaustu z Podpoľania. Z tohto regiónu bolo v rokoch 1944-1945 popravených fašistami niekoľko desiatok Rómov, doteraz sú zdokumentované mená 45 obetí.

Predovšetkým po potlačení Slovenského národného povstania na jeseň roku 1944 došlo k represáliám na civilnom obyvateľstve. Pomoc partizánom, ale aj podozrenie z takejto pomoci, sa trestalo smrťou. K popravám dochádzalo priamo na mieste, alebo na masových popraviskách v Dolnom Turčeku, Nemeckej, Kremničke alebo na židovskom cintoríne vo Zvolene.

Ako pre TASR uviedla Zuzana Kumanová zo združenia In Minorita, vyvraždené boli viaceré rómske komunity na Podpoľaní - 12 rómskych mužov z Detvy, 15 mužov rodiny Klincovcov z Dúbrav, 12 rómskych mužov z Podkriváňa - Dolnej Bzovej, traja Rómovia z Hriňovej a rovnako tak traja z Vígľaša. "Práve na cintoríne vo Zvolene sú pochovaní Rómovia z Dúbrav, ktorí tu boli aj zavraždení," priblížila.

Podujatia sa zúčastnili aj mladí ľudia, potomkovia obetí, aby si pripomenuli svojich predkov a vyjadrili svoj postoj a dôrazné nie narastajúcej intolerancii a rasovej neznášanlivosti.

Spomienka sa konala pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv. Organizátorom bolo občianske združenie In Minorita v rámci projektu Ma bisteren! pripomínajúceho holokaust Rómov. Projekt Ma bisteren! sa realizuje od roku 2005, v tomto roku vďaka finančnej podpore Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.