Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Voda z dvoch zvolenských medokýšov je opäť vhodná na pitie

Na snímke ľudia si čerpajú vodu z prameňa Červený medokýš pri rieke Hron pod Pustým hradom. Vo Zvolene 13. marca 2019. Foto: TASR Ján Kroslák

Z pohľadu noriem boli nevyhovujúce na pitie na jeseň.

Zvolen 11. decembra (TASR) - Voda z dvoch zvolenských medokýšov je v súčasnosti opäť vhodná na pitie. Mesto Zvolen o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke protokolom o skúške Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

Z pohľadu noriem boli nevyhovujúce na pitie na jeseň. Momentálne sú však podľa najnovších laboratórnych rozborov voda z Červeného medokýša i Staničného medokýša bez nedostatkov.

Samospráva na jeseň zdôraznila, že dlhodobo problémovým je najmä Červený medokýš, ktorý prešiel aj rozsiahlejšou úpravou. "Cieľom bolo zamedziť práve jeho opakovanému znečisťovaniu, žiaľ, podarilo sa to iba čiastočne," pripomína. Dodáva, že po ukončení prác rozbory ukázali vyhovujúcu kvalitu vody, ten jesenný však ukázal opak. Z pohľadu noriem bol v uplynulých mesiacoch nevyhovujúcou na pitie aj voda z medokýša pred železničnou stanicou vo Zvolene. "Hoci je v tomto prípade norma prekročená o jediný bod, z pohľadu príslušnej vyhlášky sa stáva nevhodnou na pitie," podotklo vtedy mesto. Dôvodom mohlo byť podľa samosprávy znečistenie po prudších dažďoch.

Regionálny úradu verejného zdravotníctva vo Zvolene nezabezpečuje monitoring týchto zdrojov, pretože to nie je verejné zásobovanie pitnou vodou pre občanov. Starostlivosť o tieto vodné zdroje zabezpečuje mesto Zvolen.