Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

ZVOLEN: Zámocké hry sú v polovici, počasie presunulo hry do divadla

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

ZHZ pokračujú do 25. júna a lákadlom druhej festivalovej polovice je aj Slovenské národné divadlo, ktoré odohrá drámu Polnočná omša.


Zvolen 18. júna (TASR) - Vysoká návštevnosť je zatiaľ devízou prvej časti 44. ročníka Medzinárodného letného divadelného festivalu Zámocké hry zvolenské (ZHZ). Diváci mali doposiaľ možnosť vidieť zhruba polovicu z 15 predstavení festivalu, pričom hry zatiaľ zhliadlo asi 2900 ľudí.

Ako pre TASR uviedla dramaturgička Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene Uršuľa Turčanová, divadlo ako organizátor festivalu prinieslo na otvorenie slovenskú premiéru hry Škola základ života. "Dynamická inscenácia, z ktorej sála hravosť, radosť a blízke poznanie školského prostredia, zaujala všetky vekové kategórie," priblížila.

Premiéra sa podľa nej stretla s mimoriadnym diváckym ohlasom aj vďaka nápaditým, naživo interpretovaným piesňam. "Viaceré scény boli situované do tesnej blízkosti divákov a využili dispozície zámku," dodala.

Prvý český hosť festivalu, ktorým bolo Mestské divadlo Zlín, uviedlo hru Medzi nebom a ženou, podľa plánu v sále DJGT. "Komornú hru plnú neočakávaných premien ocenili diváci dlhým potleskom," konštatovala Turčanová.

Ďalšie večery patrili opäť zámku. Radošinské naivné divadlo, ktoré je už pevnou súčasťou festivalovej skladby, uviedlo jednu z najnovších hier To nemá chybu. Z iného súdka bola futbalová komédia Odpískané v podaní Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Autentický historický pocit vzbudila Goldoniho veselohra Sluha dvoch pánov z repertoáru Divadla Jána Palárika v Trnave.

Nielen priaznivci folklóru ocenili veľkovýpravný muzikál Kubo Těšínského divadla Český Těšín. "Toto predstavenie sa síce pre nepriazeň počasia presúvalo do sály divadla, na skvelej atmosfére sa to ale nijako neodrazilo," uviedla dramaturgička. Nitrianske Divadlo Andreja Bagara vsadilo na čisto mužský kolektív hry Panikári. Aj toto predstavenie sa odohralo v sále pre nepriaznivú predpoveď počasia a výstrahu Slovenského hydrometeorologického ústavu pred silným vetrom. "Vietor v priebehu soboty poškodil aj niektoré zariadenia DJGT inštalované na nádvorí zámku," pripomenula.

ZHZ pokračujú do 25. júna a lákadlom druhej festivalovej polovice je aj Slovenské národné divadlo, ktoré odohrá drámu Polnočná omša.