Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Zvolenské hry zámocké sa začnú premiérou hry Hauerland

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa režiséra javiskové spracovanie ich osudov prinesie divákom zážitok v podobe autentických hereckých výkonov a syntézy scénických zložiek.

Zvolen 25. mája (TASR) – Príbeh Karpatských Nemcov, ktorí kedysi žili na území stredného Slovenska, priblíži nová inscenácia Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene s názvom Hauerland. Premiéra hry otvorí 2. júna 49. ročník festivalu Zvolenské hry zámocké (ZHZ).

Hra vypovedá o tom, ako vývoj dejinných udalostí ovplyvnil osudy jednotlivcov. "Inscenácia spracováva osudy Karpatských Nemcov počas druhej svetovej vojny. Život a osudy týchto ľudí sú nám inšpiráciou aj pre dnešok, keď hrôzy vojny, ktorú máme za dverami, vnímame intenzívne aj my," povedal k novej hre jej režisér Peter Palik.

Hra sa zaoberá otázkou spolužitia odlišných národností, ktoré bolo kedysi samozrejmosťou, ale vplyvom veľkej politiky si ľudia prestali rozumieť a rodiny, blízki a susedia boli zo dňa na deň postavení proti sebe.

Podľa režiséra javiskové spracovanie ich osudov prinesie divákom zážitok v podobe autentických hereckých výkonov a syntézy scénických zložiek.

V hre účinkuje podstatná časť hereckého súboru DJGT. Za hudbou stoja Martin Geišberg a Daniel Špiner, Libuša Bachratá sa postarala o pohybovú spoluprácu, Eva Farkašová navrhla kostýmy. Hauerland je zároveň záverečnou premiérou sezóny DJGT, ktorá sa niesla v duchu motta Domov.

Ako TASR povedal riaditeľ DJGT Peter Kováč, predstavenie je úvodným podujatím ZHZ, ktoré má tento rok podtitul Legendy. "Legendy sú zároveň témou našej budúcej, jubilejnej sezóny," pripomenul. Na ZHZ budú teda hosťovať inscenácie, ktoré sa už stali legendárnymi, alebo hry, ktoré vypovedajú o nejakej legendárnej osobnosti.

"Festival sa snažíme udržať v intenciách zábavnosti, v našom ponímaní to znamená priniesť návštevníkom divácky príťažlivé tituly, nesúce zároveň punc umeleckej kvality," dodal.

Po premiére inscenácie Hauerland čaká na divákov počas desiatich dní festivalu množstvo ďalších predstavení a kultúrnych podujatí. Tešiť sa môžu na hosťujúce súbory zo Slovenska, Českej republiky a Španielska, inscenované čítania, workshopy, komunitné aktivity či aktivity partnerských regionálnych inštitúcií.