Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo je v Tatrách aj v Malej Fatre

Na archívnej snímke lavína. Foto: FB Horská záchranná služba

Počas uplynulých 72 hodín pripadlo v slovenských horách od 20 do 50 centimetrov nového snehu.

Žiar 29. januára (TASR) - Zvýšené lavínové nebezpečenstvo sa v pondelok týka Malej Fatry, Západných, Vysokých Tatier a západnej časti Nízkych Tatier. V ostatných pohoriach je mierna hrozba pádu lavín. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Vietor v posledných dňoch previeval veľké množstvá snehu na záveterné strany hrebeňov, miesta pod skalnými stenami a do úzkych žľabov. Mimoriadne nebezpečné sú podľa Beťka južné, juhovýchodné, juhozápadné a východné orientácie. "Najmä na týchto miestach sa nachádzajú tvrdé, vetrom ubité dosky, v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Ich uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch," priblížil.

Beťko dodal, že v niektorých prípadoch hrozia stredné, výnimočne aj veľké spontánne lavíny. V poobedných hodinách snehová pokrývka vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia oťažie a stratí svoju pevnosť, preto hrozia malé až stredné samovoľné lavíny z mokrého snehu.

Počas uplynulých 72 hodín pripadlo v slovenských horách od 20 do 50 centimetrov nového snehu.

V nadväznosti na víkendovú tragickú udalosť vo Veľkej Fatre ministerstvo vnútra apeluje na turistov, aby nepodceňovali denné výstrahy vydávané strediskom lavínovej prevencie a dbali na svoju bezpečnosť. "Nepreceňujte svoje schopnosti. Nezabudnite na lavínovú výbavu. Skontrolujte funkčnosť lavínového prístroja a nikdy nechoďte sami, ale ani vo veľkých skupinách," upozornil rezort na sociálnej sieti. Z ministerstva dodali, že v prvých sekundách sa treba snažiť z lavíny čo najaktívnejšie dostať, ideálne je dostať sa na jej okraj a udržať sa na povrchu. Podotkli, že najdôležitejšia je kamarátska pomoc, keďže najväčšia šanca na prežitie je do 15 minút.