Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Zvýšený výskyt medveďov by mohol v Tatrách ohroziť letnú sezónu

Foto: TASR/František Iván

Výskyt medveďov v intraviláne mesta Vysoké Tatry sa neznížil ani počas uplynulého víkendu.

Vysoké Tatry 28. mája (TASR) – Výskyt medveďov v intraviláne mesta Vysoké Tatry a ich blízky stret s človekom môže ohroziť letnú turistickú sezónu.

Tvrdí to výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

"Situácia je veľmi kritická, obávame sa, že to môže poškodiť letnej sezóne, keďže 46 percent návštevníkov tvoria rodiny s deťmi a už teraz dostávame echo od jednotlivých hotelierov, že ľudia sa boja prísť do Vysokých Tatier a pýtajú sa, či budú v bezpečí," uviedla Maťašovská.

Situáciu by malo podľa nej riešiť Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Správou Tatranského národného parku (TANAPu) a aj v komunikácii so subjektmi, ktoré pôsobia na území Vysokých Tatier.

Foto: TASR/Ján Siman
"Doposiaľ sme nemali informáciu o tom, že by došlo k stretu turistu s medveďom, ale nemôžeme čakať, kým dôjde k nejakému napadnutiu medveďom, k ublíženiu na zdraví, alebo nedaj bože k smrteľnému úrazu, lebo potom už bude neskoro," upozornila Maťašovská.

Výskyt medveďov v intraviláne mesta Vysoké Tatry sa neznížil ani počas uplynulého víkendu.

Tu bude player



Foto: TASR/AP
"Máme za sebou náročný víkend, najprv sme v piatok plašili štyroch medveďov, šesťkrát som strieľal gumovým projektilom a úspešne sme ich odohnali. V lokalitách, v ktorých sme strieľali, sa už potom neobjavili, ale nevieme naďabiť na jedného 2,5-ročného medveďa, ktorý sa stále pohybuje v Tatranskej Lomnici," priblížil riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko.

V Tatranskej Lomnici sa stále pohybuje aj medvedica s dvoma mláďatami, tam však nemôžu použiť na plašenie gumové projektily, keďže mláďatká sú ešte veľmi malé.

"Situácia je veľmi vážna, medvede sa pohybujú priamo v Tatranskej Lomnici, v Starej Lesnej pri Škole v prírode, tam sme plašili dva medvede, dali sme tam elektrickú ohrádku, mal by tam byť pokoj a v Hornom Smokovci pri bytovke Zdravie sme tiež plašili jedného veľkého medveďa," doplnil Majko. V utorok 29. mája by sa týmto problémom mali priamo na mieste zaoberať aj pracovníci MŽP SR.

Medveďa stretnúť, odfotografovať sa s ním i posedieť si na ňom sa dá pod Zadnými Meďodolami na náučnom chodníku z Javorovej doliny do Kopského sedla.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Medvede sa podľa Majka pohybovali predovšetkým v blízkosti nezabezpečených kontajnerov. Láka ich smrad a potrava, ktorá sa v nich nachádza.

"Sú zariadenia, ktoré túto vec vyriešili. Pamätám sa, že ešte pred piatimi rokmi im medveď vytrhol kontajner aj s hmoždinkami zo steny, keď ich tam upevnili reťazami. Teraz som si všimol, že je to zamrežovaný kontajner a majú pokoj," zdôraznil Majko.