Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

B. ARDURA: Sv. Cyril a Metod vytvorili most medzi Východom a Západom

A to nielen v dávnych časoch, keď boli misionármi a zvestovateľmi evanjelia. Dnes sa začala medzinárodná konferencia venovaná sv. Cyrilovi a Metodovi na pôde Univerzity Komenského.

Bratislava 9. mája (TASR) - Sv. Cyril a Metod predstavovali most medzi Východom a Západom, a to nielen v dávnych časoch, keď boli misionármi a zvestovateľmi evanjelia. "Pozývajú nás, aby sme pracovali spoločne a prekonali to, čo nás oddeľuje," týmito slovami otvoril dnes medzinárodnú konferenciu venovanú sv. Cyrilovi a Metodovi na pôde Univerzity Komenského (UK) v Bratislave prezident Pápežského výboru pre historické vedy Bernard Ardura.

Pripomenul, že Ján Pavol II. v roku 1980 nie náhodou vyhlásil Cyrila s Metodom spolu s Benediktom z Nursie za patrónov Európy. Upozornil, že sv. Cyril a Metod získali vďaka svojej politickej a náboženskej práci obrovskú úctu tak u východných, ako aj západných kresťanov. "Pápež vymenoval Metoda za arcibiskupa Panónie a Moravy," poznamenal.



Zároveň zdôraznil, že bratia zanechali aj nesmierny kultúrny odkaz. "Cyril v kontakte s horou Olymp vytvoril pre slovanský jazyk abecedu, hlaholiku. Úplne preložil štyri evanjeliá a epištoly, všetky obrady svätej omše a ďalšie liturgické texty," dodal Ardura.



Prínos vierozvestcov k spájaniu východnej a západnej cirkvy si neuvedomujeme

"Náboženský rozmer pôsobenia sv. Cyrila a Metoda v optike súčasnosti je poznačený tým, že si uvedomujeme, ako bolo ich pôsobenie účinné pri spájaní východnej a západnej cirkvi. Toto úsilie by dnes mohlo byť nazvané aj ekumenickým," doplnil Arduru bratislavský arcibiskup a veľký kancelár Rímskokatolíckej Cyrilometodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského Stanislav Zvolenský.



V mene riaditeľa Ústavu svetových dejín Ruskej akadémie vied Alexandra Čubarjana prečítala prejav Evghenija Tokareva. Vyzdvihla, že konferencia prebieha práve v Bratislave, kde Konštantín - Cyril a Metod reálne pôsobili. "Sme na území, ktoré môžeme považovať za Východ alebo za Západ podľa toho, z akého hľadiska sa na to pozeráme," poznamenala. Vyzdvihla tiež pôsobenie oboch bratov na území dnešného Bulharska a pripomenula aj ich ďalšie misie, napríklad za ostatkami sv. Klimenta.

Účastníkov pozdravil aj Vatikán

Účastníkov konferencie prostredníctvom listu štátneho sekretára, kardinála Tarcisia Bertoneho pozdravila hlava katolíckej cirkvi, pápež František. "Mám tú česť, aby som odovzdal predovšetkým pozdrav Jeho Svätosti, pápeža Františka cteným prednášajúcim, prítomným autoritám a všetkým účastníkom," píše Bertone a cituje slová Jána Pavla II. o sv. Cyrilovi a Metodovi: "Presvedčenie svätých solúnskych bratov, že každá miestna cirkev je pozvaná k tomu, aby svojimi darmi obohacovala katolícku plnosť, bolo v dokonalom súlade s ich evanjeliovým cítením, že totiž rozličné pomery jednotlivých kresťanských cirkví nikdy nemôžu ospravedlniť nejednotnosti, nesvornosť a roztržky vo vyznávaní jedinej viery a v praktickom uplatňovaní lásky."

"Svätý Otec dúfa, že historické prehĺbenie ich diela prispeje k obnovenému úsiliu o evanjeliovú aktivitu, k pokroku na ceste k plnej jednote medzi kresťanmi a k opätovnému odhaleniu kultúrnych a duchovných koreňov európskeho kontinentu," zdôraznil v liste Bertone.

Ďalší program konferencie je rozdelený do dvoch dní. Dnes doobeda budú slovenské, ruské, bulharské a cirkevné autority v oblasti histórie prednášať o období, v ktorom sv. Cyril a Metod pôsobili, v poobedňajších hodinách sa diskusia sústredí na odkaz oboch vierozvestov v stredoveku a novoveku. Piatok (10. 5.) bude venovaný vzťahom katolíckej a pravoslávnej cirkvi.

Konferenciu, ktorú pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča organizuje Pápežský výbor pre historické vedy v spolupráci s Oddelením pre vonkajšie cirkevné vzťahy Moskovského patriarchiátu, Ústavom svetových dejín Ruskej akadémie vied a Rímskokatolíckou Cyrilometodskou bohosloveckou fakultou Univerzity Komenského, ukončí 12. mája sv. omša v Katedrále sv. Martina v Bratislave.