Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

LETZ: Téma Andrej Hlinka nie je vyčerpaná, sme na začiatku s výskumom

Na archívnej snímke Róbert Letz Foto: TASR - Miroslav Košírer

Kniha určená odborníkom i širšej čitateľskej verejnosti dokumentuje jubilejné spomienkové podujatia, ktoré sa konali v septembri 2014.

Bratislava 24. februára (TASR) - Novú knihu s názvom Národe môj - Pamätnica 150. výročia narodenia Andreja Hlinku uviedli do života v utorok (23. 2.) v Refektári kláštora Milosrdných bratov v Bratislave. Publikáciu venovanú životu a dielu osobnosti, ktorá zohrala v slovenských dejinách osobitnú úlohu, predstavili jej zostavovatelia Róbert Letz a Pavol Stano. "Rekriminuje udalosti, ktoré sa udiali pred jeden a pol rokom, keď bolo 150. výročie narodenia Andreja Hlinku. Vnímam ju ako zrkadlo našej spoločnosti," povedal pre TASR Stano k informačne bohatej knižnej novinke. Podľa neho je kňaz a politik Andrej Hlinka (1864 - 1938) stále nedocenená osobnosť a prejavilo sa to aj na v knihe zachytených spomienkových udalostiach. "Chýbali nám tam vyšší štátni predstavitelia," dodal.

Kniha určená odborníkom i širšej čitateľskej verejnosti dokumentuje jubilejné spomienkové podujatia, ktoré sa konali v septembri 2014. Obsah tvoria príhovory prednesené na slávnostnom zhromaždení v historickej budove Národnej rady SR v Bratislave. Druhý textový blok predstavujú štúdie deviatich historikov, ktoré odzneli na vedeckom seminári v Ružomberku. "Keďže nikto zo zúčastnených nemal ambíciu vydať z toho aspoň zborník, ako býva z lepších akcií zvykom, tak sme sa do toho s profesorom Letzom pustili," objasnil Stano impulz pre vznik publikácie. "V názve knihy sme použili slovo pamätnica, nech je teda príspevkom osviežujúcim pamäť národa," poznamenal a zdôraznil: "Len zo spomienok sa žiť nedá, no bez zohľadnenia spomienok, pamätí, budú dnešné i budúce naše rozhodnutia neúplné."

Ako uviedol historik Róbert Letz, chýba nám triezvy pohľad na Andreja Hlinku a v médiách zaznievajú prevažne negatíva v súvislosti s touto osobnosťou moderných slovenských dejín. "Téma Hlinka vôbec nie je vyčerpaná, sme na začiatku s výskumom Andreja Hlinku. Ako historici by sme si mali nastaviť kritické zrkadlo, pretože zborníkmi akoby sme látali diery. Tu chýba jedna veľká kritická monografia o Andrejovi Hlinkovi," podčiarkol vo svojom príhovore profesor Letz a poukázal i na chýbajúce monografie o ďalších slovenských osobnostiach, napríklad o Ľudovítovi Štúrovi. "Okolité historiografie Poľska, Česka, Maďarska majú monografie o svojich politických osobnostiach, nehanbia sa za ne, neschovávajú sa s nimi, dokážu sa triezvo k tomu postaviť, a my akoby sme sa báli svojich vlastných dejín."

Súčasťou novej publikácie, ktorá vyšla vo vydavateľstve Post Scriptum, je tiež fotografická príloha. Zachytáva väčšinu príležitostných podujatí venovaných osobnosti Andreja Hlinku, ktoré sa konali v Marianke, Bratislave, Nitre, Terchovej a Ružomberku.