Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Modra upozorňuje na dopravné obmedzenia pre pietnu spomienku na Štúra

Na snímke hrob Ľudovíta Štúra v Modre. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Počas pietnej spomienky si Modrania pripomenú Štúra ako národného buditeľa, jazykovedca, politika, básnika a publicistu.

Modra 15. januára (TASR) – Vodiči jazdiaci v meste Modra sa musia pripraviť v nedeľu (17.1.) na dopravné obmedzenia. V tento deň sa tu totiž bude konať pietna spomienka pri príležitosti 160. výročia úmrtia Ľudovíta Štúra. V čase od 13.45 do 15.00 h bude v nedeľu uzavretá Štúrova ulica, od križovatky s Moyzesovou ulicou, a Dolná ulica po cintorín.

Primátor Modry Juraj Petrakovič žiada prostredníctvom webovej stránky mesta verejnosť, aby prispôsobila svoju dopravu pripravovanému podujatiu. "Parkoviská budú počas pietneho aktu v čase od 09.00 do 16.00 h pre verejnosť uzavreté," uviedol. S cieľom plynulej a bezpečnej dopravy žiada samospráva ľudí, aby z parkoviska na Štúrovej ulici, pri súsoší Ľudovíta Štúra, a tiež z parkoviska pred farským kostolom sv. Štefana Kráľa preparkovali svoje vozidlá. "K dispozícii sú náhradné parkovacie miesta nachádzajúce sa na Moyzesovej, Súkeníckej ulici a parkovisko pri nemocnici," spresnil Petrakovič.

Počas pietnej spomienky, nad ktorou prevzal záštitu minister kultúry Marek Maďarič, si Modrania pripomenú Štúra ako národného buditeľa, jazykovedca, politika, básnika a publicistu. Taktiež si spomenú na jeho posledné dni v Modre, kde sa Štúr presťahoval po smrti svojho brata Karola (1851), kňaza a učiteľa, aby sa postaral o jeho rodinu.

"Venujeme mu modlitbu, alegorickým historickým sprievodom si pripomenieme poslednú rozlúčku, položíme vence k jeho hrobu a večer zakončíme pásmom slova a hudby v Kultúrnom dome Ľ. Štúra," informovala TASR Marcela Kvetková z Mestského kultúrneho strediska v Modre.

Pietna spomienka, ktorou sa zavŕši uplynulý Rok Ľudovíta Štúra, sa začína v nedeľu o 09.30 h v Slovenskom evanjelickom kostole, kde sa budú konať slávnostné služby Božie. Na poludnie sa uskutoční prehliadka novej expozície v Múzeu Ľudovíta Štúra - Ľudovít Štúr a moderné Slovensko. Pred budovou múzea sa začne o 14.00 h štylizovaný historický sprievod, o hodinu neskôr sa bude na miestnom cintoríne konať pietna spomienka.

Ľudovít Štúr sa narodil 28. októbra 1815 v Uhrovci, zomrel 12. januára 1856 v Modre.