Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Na prezentácii zborníka si pripomenuli osobnosť Ľudovíta Štúra

Ľudovít Štúr Foto: TASR/fotoreprodukcia

Ľudovít Štúr mojimi očami - to je názov tematickej kategórie, ktorá bola vypísaná v rámci ročníka Literárnej súťaže Jozefa Braneckého Studňa sa tajne s dažďom zhovára, určenej začínajúcim autorom.

Trenčín/Bratislava 20. januára (TASR) - Ľudovít Štúr mojimi očami - to je názov tematickej kategórie, ktorá bola vypísaná v rámci 22. ročníka Literárnej súťaže Jozefa Braneckého Studňa sa tajne s dažďom zhovára, určenej začínajúcim autorom. Do tejto časti súťaže poslalo svoje literárne práce dvanásť, prevažne mladých autorov poézie i prózy. Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, ktorá súťaž organizuje, z týchto literárnych prác pripravila zborník pod tým istým názvom. Súčasťou zborníka sú však aj odborné príspevky na témy vzťahu mesta Trenčína a Štúrovej rodiny i jeho rodokmeňa.

Zborník včera (19.1.) slávnostne prezentovali na kultúrnom podujatí v rámci Roku Ľudovíta Štúra v rokovacej sále Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Na slávnosti sa zúčastnil predseda TSK Jaroslav Baška, zástupkyne Únie žien Slovenska a Miestneho odboru Matice slovenskej v Trenčíne. Spisovateľ Jaroslav Rezník v úvodnom vystúpení priblížil ľudskú stránku osobnosti Ľudovíta Štúra, jeho ideové zrenie a mravnosť charakteru. Slávnosť uzavrel pietny akt pri hrobe Štúrovej matky Anny, rodenej Michalcovej, na starom evanjelickom cintoríne.