Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Oravská knižnica predstavila život a tvorbu Ľudovíta Štúra

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Podujatie nasledovalo po sérii rôznych akcií venovaných tomuto výročiu.

Dolný Kubín 12. októbra (TASR) - Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra sa v priestoroch Oravskej knižnice Antona Hrabovštiaka uskutočnila odborná konferencia. Podujatie nasledovalo po sérii rôznych akcií venovaných tomuto výročiu.

Jedinečnosť konferencie vidia organizátori v množstve spoluorganizátorov a taktiež v tom, že podujatie bolo určené aj pre školy a verejnosť. "Bolo širšie spektrum aj tých, ktorí oslovili divákov, aj tých, ktorí boli oslovení. Očakávame, že z tejto konferencie by mal byť vydaný zborník z jednotlivých príspevkov, takže potom môže nastať ďalšia spätná väzba," povedala pre TASR Miriam Kazimírová z Oravskej knižnice.

Okrem príspevkov venovaných Ľ. Štúrovi mohli návštevníci počuť zaujímavosti zo života jeho prívržencov Ctiboha Zocha a Baltazára Demiana. Konferenciu organizátori oživili aj premietaním filmu.

Na podujatí nechýbali ani zástupcovia Matice slovenskej (MS), ktorí sa považujú za pokračovateľov štúrovských snáh a ideí. "Matica vznikla pár rokov po smrti Ľudovíta Štúra, čiže naozaj mohla prevziať jeho myšlienky, najmä čo sa týka existencie národa a zásad pre uznanie národa. On to všetko hlásal a MS to prevzala," vyjadril sa pre TASR Vendelín Ťažandlák, podpredseda MS v Dolnom Kubíne.

Podujatie, na ktorom návštevníci spoznali život a tvorbu Ľudovíta Štúra, je výsledkom spolupráce kultúrnych organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, najmä Oravskej knižnice Antona Habovštiaka, Matice Slovenskej, cirkvi a škôl.