Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Slovenské národné noviny si pripomínajú 170. výročie

Socha Ľudovíta Štúra v Parku Ľ. Štúra v Žiline Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ako povedal pre TASR vedecký tajomník Matice slovenskej Peter Cabadaj, odkaz SNN spočíva v celej osobnosti Ľudovíta Štúra.

Bratislava 6. októbra (TASR) – V Dome kultúry Ružinov v Bratislave si dnes pripomenuli 170. výročie vzniku Slovenských národných novín (SNN). Ako povedal pre TASR vedecký tajomník Matice slovenskej Peter Cabadaj, odkaz SNN spočíva v celej osobnosti Ľudovíta Štúra. „Noviny tvoria taký jeden segment, ale veľmi dôležitý, pretože práve tieto noviny položili základ modernej slovenskej žurnalistiky a zároveň aj modernej slovenskej politiky, pričom literárna príloha Orol tatranský zapojila do ich obsahu aj mladých tvorcov," povedal Cabadaj s tým, že toto dnes u mladých divákov zarezonovalo, lebo si uvedomili, že Štúr bol aj veľkorysý človek.

Na konferencii na tému Odkaz Ľ. Štúra v Slovenských národných novinách a vplyv médií na súčasnú slovenskú spoločnosť diskutovali historici, politológovia a publicisti o postavení SNN v súčasnej žurnalistike, o vplyve médií na prekrúcanie faktov, ale aj o absencii mediálnej politiky štátu a jej dôsledkoch. Spisovateľ a publicista Peter Štrelinger vo svojej prednáške poukázal na úzku súvislosť medzi SNN Ľ. Štúra a poprevratovými SNN. Ako povedal pre TASR, v minulom i terajšom storočí boli noviny veľkým prínosom v boji o národnú identitu. “SNN po roku 1989 prispeli k tomu, že vznikla samostatná Slovenská republika. To, čo sa nepodarilo Štúrovi, podarilo sa teraz, v časoch druhého vydávania Slovenských národných novín," uzavrel Štrelinger.