Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Slovenského saleziána Titusa Zemana možno čoskoro blahorečia

Slovenský salezián Titus Zeman Foto: tituszeman.sk

Komisia kardinálov a biskupov na Kongregácii pre kauzy svätých vo Vatikáne vyjadrila svoju pozitívnu mienku o jeho mučeníctve, čím sa tento proces blahorečenia dostal ku svojmu zavŕšeniu.

Bratislava 21. februára (TASR) - Slovenského saleziána Titusa Zemana, ktorého počas komunizmu mučili, možno čoskoro Vatikán vyhlási za blahoslaveného. Komisia kardinálov a biskupov na Kongregácii pre kauzy svätých vo Vatikáne vyjadrila svoju pozitívnu mienku o jeho mučeníctve, čím sa tento proces blahorečenia dostal ku svojmu zavŕšeniu. "Posledný krok urobí pápež František, keď mu budú predložené všetky materiály kauzy a on rozhodne o blahorečení slovenského saleziána," informoval hovorca saleziánov na Slovensku Rastislav Hamráček.

Zasadnutie komisie kardinálov a biskupov vo Vatikáne sa konalo práve v čase, keď v dňoch 20. - 22. februára pripadá 65 rokov od monsterprocesu komunistického režimu proti Titusovi Zemanovi a 19 spoločníkom. Saleziáni don Bosca, Ústav pamäti národa a Konfederácia politických väzňov Slovenska si tento monsterproces pripomínajú v stredu 22. februára o 15.30 h spomienkovým podujatím pred budovou Krajského súdu v Bratislave a následne v stredisku saleziánov na Miletičovej ulici.

Titus Zeman sa narodil v Bratislave-Vajnoroch 4. januára 1915. Ako 25-ročný sa stal saleziánskym kňazom a pôsobil ako kaplán, školský radca a profesor chémie. Po tom, ako komunistický režim 13. apríla 1950 zrušil mužské kláštory, Zeman zorganizoval a viedol tri ilegálne prechody do Talianska. Pri nich sprevádzal najmä mladých saleziánov bohoslovcov, aby tam mohli doštudovať a stať sa kňazmi. Tretí prechod 9. apríla 1951 sa pre rozvodnenú rieku Moravu nevydaril. Zeman aj ďalší účastníci výpravy boli zatknutí a následne vypočúvaní. Titus bol pri výsluchoch mučený a napokon odsúdený na 25 rokov väzenia. Po 13 rokoch väzenia ho v roku 1964 podmienečne prepustili. O päť rokov, 8. januára 1969, na následky mučenia a väznenia zomrel v Bratislave.