Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Tohtoročná chrípková sezóna bola výraznejšia ako vlaňajšia

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Spomedzi vírusov, ktoré spôsobovali ochorenia tohto typu, viedol vírus chrípky typu A nad vírusom typu B.

Banská Bystrica 26. júla (TASR) - Chrípková sezóna 2014/2015 bola podľa odborníkov výraznejšia ako predchádzajúca. V medziročnom porovnaní vzrástol počet hlásených akútnych respiračných ochorení (ARO) o viac ako štvrtinu. Spomedzi vírusov, ktoré spôsobovali ochorenia tohto typu, viedol vírus chrípky typu A nad vírusom typu B. "V chrípkovej sezóne 2014/2015 navštívilo na Slovensku lekára s respiračnými a chrípkovými ochoreniami približne 1,716 milióna ľudí, pričom najviac ich bolo vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová s tým, že v Banskobystrickom kraji to bolo takmer 200.000 ľudí.

Chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) bolo v kraji v hodnotenom období takmer 20.000. Tolnayová však upozorňuje, že chorých bolo oveľa viac, keďže mnohí chrípku vyležali doma bez návštevy lekára.

"V období od 4. do 11. kalendárneho týždňa vznikali početné lokálne i okresné epidémie hlavne v predškolských a školských zariadeniach. Napríklad v 7. kalendárnom týždni bol aj v našom kraji zaznamenaný najvyšší počet zatvorených materských, základných aj stredných škôl," podotkla v tejto súvislosti Mária Avdičová z banskobystrického RÚVZ.

Od začiatku chrípkovej sezóny bolo v SR zaznamenaných 74 prípadov SARI (ťažká akútna respiračná infekcia), pričom u 35 bola zaznamenaná aj prítomnosť vírusu chrípky. "Z tohto počtu v SR zomrelo 25 pacientov, v Banskobystrickom kraji sa vyskytlo deväť prípadov SARI, pričom dvaja pacienti umreli. V 17 prípadoch sa v kraji vyskytla chrípka typu A (H1N1) a 98 prípadov s inými vírusmi chrípky typu A aj B. Ani jeden z umretých pacientov, či už v celoslovenskom, alebo krajskom meradle, nebol očkovaný,“ dodala Avdičová a pripomenula, že práve očkovanie je najúčinnejším preventívnym opatrením proti tomuto ochoreniu.